Hrvatska u malom sa svim svojim plodovima i tradicijskim jelima skupila se jučer na Zrinskom trgu u Koprivnici, u povodu manifestacije Dani kruha. Na 130 štandova svoja je tradicionalna jela od kruha, voća i povrća izlagalo oko 350 gostiju iz 77 škola iz cijele Hrvatske, pa i škola u Vojvodini i Bosni i Hercegovini.
Kruh hobotnica
– Spremili smo hajdinsku zlevanku, medenjake, pogačice od čvaraka, fanjke i orahove štangice. Jela brzo nestaju s tacni i korpica koje smo izrađivali cijeloga vikenda – rekla nam je Marijana Martan iz OŠ Visoko u Varaždinskoj županiji.
S njom je recepte razmijenila Marija Pendo iz OŠ Slano u Dubrovniku, a raznovrsna jela i okusi osjetili su se cijelom Lijepom našom.
Dan zahvalnosti za plodove zemlje obilježen je i procesijom od crkve sv. Nikole do gradskoga trga, gdje je i služena sveta misa koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Svoje su darove u kruhu zahvalnosti k oltaru donijeli gosti, dok su tisuće posjetitelja obilazile štandove kušajući jela iz drugih krajeva.
– Od kruha smo izmijesili hobotnice, ribe, sidra, mornare i sve tipično za naš kraj, što je ljudima ovdje bilo novo i neobično – kazala je Dijana Jurković iz Kostrene.
Izlagači su predstavili i svoje nošnje te ostale proizvode karakteristične za mjesto iz kojega dolaze, pa su tako iz Donjeg Miholjca u Osječkoj županiji donijeli zimnicu, posude za mlijeko, klompe za zimu, stolnjake te kolače gužvare, lincere.
Tradicionalna podravska jela spremile su sve koprivničke osnovne i srednje škole, a u OŠ Đuro Ester ispekli su orehnjače, makovnjače i pogače.
Škripavac i slanina
Gosti iz Like su sirom škripavcem, slaninom i kajmakom privukli mnoštvo gladnih usta, a učenice iz Splita odjevene u mornarke opisale su nam svoja jela.
– Tu je soparnik od blitve i luka pa krokant od topljene karamele i koruška pogača od rajčice, slane srdele i luka. Podravci kažu da im godi naša hrana – rekle su Ana i Ivona. Gosti iz Županje ispred svog su štanda napravili cijeli vrt s povrćem, a učenice su šarale tikve. Do popodnevnih se sati uživalo u miješenju kruha, mirisima, okusima i druženju.