Potvrdilo Ministarstvo

Osam srednjih škola provodi jedinstven prijemni ispit

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Zagreb: Srednje škole bez učenika jer je nastava prebačena online
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Zagreb: U Prvoj gimnaziji pukla vodovodna cijev, nastave nema do daljnjega
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Zagreb: Zbog objavljenog ispita državne mature iz hrvatskog jezika pomaknuti rokovi
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Zastave na pola koplja povodom dana žalosti zbog teroristi?kog napada na Pariz
11.04.2023.
u 08:17
Prijemni ispiti u svim školama i u svim vrstama programa obrazovanja provodit će se ukupno četiri radna dana u srpnju. U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme
Pogledaj originalni članak

Osam srednjih škola koje će ove godine provoditi prijemne u suradnji će pripremiti jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate, potvrdilo je Hini Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Radi se o dogovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje zahvaljujući kojem učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program. Također, neće morati u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

Srednje škole koje žele provesti prijemni ispit moraju podnijeti zahtjev MZO-u, a suglasnost Ministarstva ove je godine ishodilo osam srednjih škola, sve u Zagrebu, a većinom je riječ o prirodoslovno-matematičkim i općim smjerovima gimnazija. Ministarstvo je predvidjelo da će se prijemni ispiti u svim školama i u svim vrstama programa obrazovanja provoditi ukupno četiri radna dana u srpnju (provjere znanja u gimnazijama te sposobnosti i darovitosti za pojedine umjetničke i strukovne programe). Međutim, najveći broj učenika pristupa provjerama znanja u gimnazijskim programima obrazovanja koje provodi osam gimnazija u Zagrebu, stoji u odgovoru MZO-a Hini.

naši su najkraće u školi

Cjelodnevna je škola modernija i svrsishodnija, zašto onda toliko otpora?

A uvođenje cjelodnevne škole značajna je ili bi trebala biti značajna promjena u paradigmi i načinu poučavanja koja će izmijeniti hrvatsko osnovno školstvo, koja bi između ostalog trebala omogućiti svim učenicima jednake šanse bez opterećivanja roditelja da svojoj djeci osiguraju instrukcije ili ih sami poduče onome što su trebali svladati na nastavi. Promjena koja konačno u hrvatskim osnovnim školama definira matematičku, čitalačku i prirodoslovnu pismenost kao temelje svog obrazovnog sustava – ponovno nailazi na otpor.

Škole koje su dobile suglasnost Ministarstva za provedbu prijemnih ispita zajednički će sastaviti pitanja za ispite, a sukladno Pravilniku učenik može ostvariti najviše deset bodova. U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme. Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je učenik prijavio, a provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer, priznavat će rezultate ispita.

Jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb,  Deseta (X.) gimnazija "Ivan Supek" Zagreb,  zatim Petnaesta (XV.), Prva (I.), Peta (V.) i Treća (III.) gimnazija Zagreb. Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb i I. gimnazija provodit će i međusobno priznavati jedinstveni ispit iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju. Jedinstveni ispit iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb i X. gimnazija "Ivan Supek".

Samostalni ispit iz fizike, kemije i biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će Prirodoslovna škola Vladimir Prelog. Samostalni ispit iz matematike i engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija za upis u međunarodni IB (The International Baccalaureate) program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program. Iz Ministarstva ističu da će odluka o jedinstvenom prijemnom pozitivno utjecati na smanjivanje stresa i kod učenika i kod roditelja u ionako za njih stresnom razdoblju upisa u srednje škole. Ta odluka posebno će, dodaju, pozitivno utjecati i na učenike koji dolaze na prijemni ispit iz drugih krajeva Hrvatske jer su ti učenici do sada morali boraviti u Zagrebu i po nekoliko dana kako bi pisali prijemni ispit iz istog predmeta u nekoliko gimnazija koje su prijavili, a koje provode isti smjer.

VIDEO: Plenković: 'Zakon o izbornim jedinicama donijet će se na vrijeme'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.