MESAP JESEN 2010

Osim strojeva i opreme, na sajmu i sirevi, meso z tiblice te razna vina

Foto: Izak Vrtarić / VLM
mesap (1)
Foto: Izak Vrtarić / VLM
mesap (1)
Foto: Izak Vrtarić / VLM
mesap (1)
20.11.2010.
u 19:23
U Nedelišću je otvoren MESAP Jesen 2010., traje i u nedjelju, ulaz za posjetitelje je slobodan
Pogledaj originalni članak

U udrugi Turuš je nas tridesetak žena iz čitavog Međimurja. Cilj nam je educirati mlade žene, vlasnice farmi, pokazati im kako se proizvode autohtoni međimurski sirevi, kakve su pravile naše mame i bake. Poučavala nas je  i jedna stručnjakinja iz Švicarske. Inače, prodajemo na kućnom pragu – kažu Karmen Horvat te predsjednica Turuša Štefanija Borović.

Svoje sireve izložili su na štandu sajma MESAP Jesen 2010, koji je otvoren u subotu, a biti će otvoren i u nedjelju. Riječ je o sajmu poljoprivrede, prehrane, komunalne i ekološke opreme te obnovljivih izvora energije i moderne gradnje.

- Ovdje smo da se promoviramo i ostvarimo kontakte. Donijele smo razne sireve. Kuhane polutvrde s vlascem i tučenom ljutom paprikom, zatim „slotki“ sir, koji se radi od svježeg mlijeka, a ne od kiselog. A naš turuš, po kojem se i zovemo, spravljen je od kiselog domaćeg sira, a ne industrijski – kažu žene iz Turuša. A smještene su na štandu koji ima Međimurska županija. Za tim su štandom s autohtonim proizvodima od županije prostor dobili i pčelari iz udruga Agacija i Čmela, Bučino ulje Siladi,OPG Đuran, udruga vinara Hortus Croatiae te biodinamički proizvođač povrća Bernardin vrt.

- Prodajemo na kućnom pragu i dosta dobro ide, ljudi su nas upoznali. Na sajmovima saznaju o nama. Imamo svoje krmače, njih 20, uzgoj svinja, hranu za njih… Naša je proizvodnja zaokružena – objasnili su nam članovi obitelji Đuran. Imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo u Slakovcu i proizvode meso z tiblice.

Na sajmu je pedesetak izlagača, a ulaz je slobodan. U subotu su održana brojna stručna predavanja, a kao na mnogim ostalim događanjima u općini Nedelišće, sve je prisutne brojnim domaćim jelima i kolačima nahranila Udruga žena Nedelišće.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DH
dalibor.hren
19:54 20.11.2010.

Jedan sajam sira je otvorila Jacika. Nije mi jasno da li voli samog sira ili sa mog sira?