potrošnja

Osječani potrošili tri puta manje od Riječana

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Osječani potrošili tri puta manje od Riječana
10.01.2015.
u 15:43
Na ispraćaju Stare i dočeku Nove godine građani su u kafićima i restoranima potrošili 52 milijuna kuna. Posljednjeg dana u 2014. pojelo se i popilo 30 milijuna kuna, a prvi dan Nove 28,1 milijun
Pogledaj originalni članak

Na ispraćaju Stare i dočeku Nove godine građani su u kafićima i restoranima potrošili 52 milijuna kuna. Posljednjeg dana u 2014. pojelo se i popilo 30 milijuna kuna, a prvi dan Nove 28,1 milijun. Najviše se ‘po birtijama’ jelo i pilo u Zagrebu – 13,2 milijuna – te u Splitu 3,3 milijuna kuna. Dubrovnik po potrošnji hrane i pića u restoranima zauzima treće mjesto sa 2,2 milijuna kuna – otkrivaju fiskalni podaci koji se non-stop slijevaju u Poreznu upravu i mjerodavnima daju nebrojeno puno mogućnosti da kontroliraju razmjere potrošnje u zemlji, ali i moguće pronevjere.

Poreznici vas gledaju

U Ministarstvu financija kažu da im dnevni podaci omogućuju i brze intervencije inspekcije, primjerice tamo gdje uoče nerazmjer u broju izdanih računa i potrošnji po računu. Posljednjih dana poreznici su uočili da pojedini obveznici fiskalizacije prvo ukucaju i izdaju račun, a onda ga ubrzo nakon toga storniraju.

– Nemojte to raditi. Inspektori više ne moraju hodati po kafićima da bi vidjeli tko što radi, putem fiskalizacije pratimo svaki vaš korak – poručuju iz Ministarstva financija, koje je prvi put dosad pročešljalo novogodišnji promet u kafićima i restoranima.

U Zagrebačkoj je županiji 31. prosinca i 1. siječnja na hranu i piće potrošeno 2,8 milijuna kuna – 1,5 milijuna kuna 31. prosinca i 580 milijuna 1. siječnja. Zagrebački kafići i restorani imali su 31. prosinca 8,2 milijuna kuna prometa, 1. siječnja pet milijuna, a 2. siječnja 8,8 milijuna kuna – u tri dana 23 milijuna kuna. Splitska porezna uprava evidentirala je 3,9 milijuna kuna prometa na Silvestrovo, na Novu godinu 2,6 milijuna, a 2. siječnja 2,8 milijuna kuna. Dobro se trošilo i na Kvarneru – 31. prosinca 3,3 milijuna, 1. siječnja 3,5, a 2. siječnja 4,9 milijuna kuna. Nova godina dobro je počela ugostiteljima u Opatiji, Lovranu, Crikvenici i Rijeci. Kafići i restorani u nadležnosti splitske Porezne uprave u ta tri dana imali su 9,2 milijuna kuna prometa. Najmanje se boravilo po kafićima i restoranima u Osijeku, gdje je na cijelom području 31. prosinca do 2. siječnja potrošeno 2,2 milijuna kuna. U Osijeku i sredinama koje u poreznom smislu gravitiraju tom gradu na Silvestrovo se ‘vani’ pojelo i popilo samo 959 tisuća kuna. U samom gradu Osijeku promet na Staru godinu bio je 409.000 kuna, a 1. siječnja 182.000 kuna.

Učinak turizma

Sustav fiskalizacije za cijelu je 2014. evidentirao godišnji promet od 160 milijardi kuna, a po mjesecima najbolji je bio kolovoz sa 20 milijardi mjesečnog prometa, dok su prva dva mjeseca u godini najslabija. Siječanj i veljača imali su nešto jači promet od devet milijardi kuna, dok je promet u prosincu, koji se doživljava kao najrastrošniji mjesec u godini, bio među pet najslabijih – 12,2 milijarde kuna. Turizam ima velik utjecaj na potrošnju u Hrvatskoj i njegov se blagotvoran učinak osjeti od travnja do studenog. Prvih osam siječanjskih dana 2015. ugodno su iznenadili poreznike jer je promet bio 2,2 milijarde kuna, oko dva posto više nego u isto vrijeme prošle godine.

>>Babina Greda uvela prirez i komunalnu naknadu

>>Manjak zbog porezne reforme ide na leđa građana

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

QQ
qqriqrac
17:07 10.01.2015.

Ne čudi obzirom da su crveni i crveni predsjednik na vlasti. Sutra ćemo to izravnati.

SA
santos008
08:24 11.01.2015.

Normalno,kad se zna, sto se zna.

SS
sokac sa drave
13:58 11.01.2015.

Sa ovim se potvrdjuje moja teza da su ovi moderni "demokrati" stjerali Slavoniju na prosjacki stap.Za Slavoniju nema nista,nije za vjerovati kod nas se gladuje.Pored svega sto nas HDZ (Hr.Dalmatinska zajednica) nadglasa i sve sebi odvukli u kamenjar ,od auto cesta,tunela,mostova i jos stosta.To slavoncima uopce ne smeta da sve zupanije glasaju za Kokolindu.Staces kada jednom naucis na batine onda su ti potrebne kao kruh svagdanji.