Izabrale su – roditi

Ostala sam neplanirano trudna, a dečko mi je rekao ili dijete ili on

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
utočište za majke (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
utočište za majke (1)
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
utočište za majke (1)
27.07.2012.
u 13:10
Cilj je Društva "Anđeo Gabrijel" pomoći majkama da se osamostale do druge djetetove godine života.
Pogledaj originalni članak

U 23. godini ostala sam neplanirano trudna. Dečko je pred mene stavio mogućnost izbora: ili dijete ili on! Time počinje moje razmišljanje i kalkulacija koje se danas stidim jer tek po rođenju djeteta žena shvati da uopće nije vrijedno dvojiti između voljene osobe koja sebično misli samo na sebe i života kojemu ste jedino vi kao majka smisao – napisala je Marina.

Odbačene i od obitelji

Otac, majka, sestre, svi su bili protiv rođenja i tražili da pobaci. Odbila je te smještaj i razumijevanje pronašla u prije tri mjeseca u Osijeku otvorenom utočištu za trudnice i majke do djetetove druge godine života.

Utočište za djevojke i žene koje nemaju kamo, a ne žele odreći se djeteta, otvoreno je zahvaljujući Ivani, osnivačici i predsjednici Društva za nerođeni život "Anđeo Gabrijel" koja se također othrvala pritisku dečka te  njegove i svoje obitelji. Njihova jedina opcija koju su stavili pred nju bio je pobačaj. Odbila je i smještaj pronašla u Centru Betlehem u Karlovcu, do prije 90 dana jedinom utočištu za trudnice i majke. Nakon rođenja sina i njegovih prvih godinu dana, koliko je mogla provesti u utočištu koje vodi pater Marko Glogović, Ivana se preselila u Osijek. Okupila je oko sebe tim liječnika, psihologa, medicinskih sestara, samohranih majki, svećenika i osnovala 8. ožujka civilno Društvo "Anđeo Gabrijel", po sinu rođenom na Božić, 25. prosinca.

Dobro došla pomoć

– Kad sam odlučila zadržati dijete, našla sam se na jednoj strani, sama protiv svih. Bila sam osuđena, povrijeđena i ponižena. Tada sam odlučila otići i krenuti u novi život. Utočište sam pronašla u Karlovcu, a moj danas jednogodišnji dječak postao je društveni neprijatelj broj 1 – napisala je Ivana koja vlastitim iskustvom pomaže drugim djevojkama koje su ostale trudne i odbačene.

– U Osijeku smo zasad na tri lokacije što nam otežava djelovanje, no s državnom Agencijom za upravljanje nekretninama dogovorili smo dobivanje jednog prostora za 20 apartmana u kojemu bismo mogli smjestiti 20 majki. U Tvrđavici imamo kućicu i malo zemlje te ćemo osnovati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i proizvodnjom povrća i voća pokušati stvoriti održivi razvoj utočišta – kaže tajnik društva Mijo Markotić.

Minimalne jednomjesečne potrebe jedne bebe stoje 600 kuna. Tko želi pomoći, donaciju može uplatiti na žiro račun HPB 2390001-1100521845, Društvo za nerođeni život "Anđeo Gabrijel", P.P. 28, 31001 Osijek. Pomoć je dobrodošla u hrani, higijenskim potrepštinama, odjeći.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 102

PO
porezni.obveznik
14:38 27.07.2012.

pijun, ako je crkva dala novce, to opet znaci da drzava placa.

CH
chemica
13:37 27.07.2012.

Tako je to kada se prašiš sa prvim mulcem koji naiđe. I to bez zaštite...Pobogu, djeco, gdje vam je pamet?

KA
karambita
09:30 28.07.2012.

A dok se ebedu mene ne zovedu