sanacija zdravstva

Ostojić ne želi 5,2 milijarde kuna dok ne sanira bolnice

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Ostojić ne želi 5,2 milijarde kuna dok ne sanira bolnice
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
29.04.2013.
u 13:30
Sve te milijarde otići će u vjetar ako se sada uplate hrvatskom zdravstvu. Treba nam još vremena, kažu u Ministarstvu zdravlja
Pogledaj originalni članak

Nakon što je ministar financija Slavko Linić nedavno najavio da će ukupno 5,2 milijarde kuna dugova u zdravstvu biti sanirano do kraja mjeseca zaduživanjem te da će se plaćanje u sustavu do lipnja svesti na 60 dana, iz Ministarstva zdravlja, doznajemo, takvu uplatu odbijaju. Sada je ne žele. Saniranje dugova, po njima, trebalo bi se riješiti tek za dva do tri mjeseca jer, kažu, ulupati novac u sustav koji nije restrukturiran i mjesečno gomila 160 milijuna kuna duga bacanje je novca u vjetar.

Račun bez krčmara

Problem je, naime, u tome da Linićev plan sanacije dugova uključuje pregovore s dobavljačima lijekova koji bi se trebali odreći dijela dugova, ali i u činjenici da bi se takvom sanacijom podmirili dugovi zdravstvenih ustanova do 31. prosinca 2012., a te ustanove još nisu restrukturirane i spojene prema masterplanu pa i dalje gomilaju novi dugovi. Prema nekim procjenama novi mjesečni dug koji te ustanove stvaraju iznosi oko 80 milijuna kuna za lijekove i još toliko za plaće prema novom kolektivnom ugovoru. Usto, prema Linićevu planu sanacije, doznajemo, država očekuje da će se dobavljači odreći čak 20 posto potraživanja, a zna li se da od 5,2 milijarde kuna duga, kolika je vrijednost sanacije, otprilike 4 milijarde kuna otpada na lijekove i medicinske proizvode, znači da bi se dobavljači trebali odreći čak 800 milijuna kuna. Dobavljači nisu spremni na takva odricanja i žele pregovarati samo o otpisu kamata koje iznose oko 500 milijuna kuna pa je očito da će pregovori trajati dulje. Logičnije bi bilo, smatraju upućeni iz Ministarstva zdravlja, da se do kraja mjeseca za 1,5 milijardi kuna, koliko je prema Zakonu o sanaciji predviđeno u proračunu, podmiri dio duga dobavljačima i time rokovi plaćanja svedu na ugovorene od 180 dana te da se računi ubuduće podmiruju redovito.

Bilo bi to, kažu, tranzicijsko razdoblje dok se ne pripremi restrukturiranje ustanova i plan spajanja bolnica. Iako takvo rješenje ne ulazi u zakonski okvir plaćanja unutar 60 dana, u ministarstvu kažu da se zakoni mogu mijenjati. Što se pak sanacije bolnica tiče, novoimenovana sanacijska vijeća tek za mjesec dana moraju Ministarstvu zdravlja dostaviti plan sanacije svojih ustanova, a plan je spajanja i racionalizacije poslovanja bolnica tek u izradi. Taj će posao za ministarstvo odraditi francuska tvrtka Sophreco Conseil Sante koja je \"plan rehabilitacije zdravstva\" radila i za Kongo, Haiti, Moldaviju i druge. Plan bi, pretpostavlja se, mogao biti gotov do kraja lipnja. Iako je spajanje i restrukturiranje bolnica nužno, iz zdravstvenog sindikata upozoravaju da ga neće biti jednostavno provesti, ono će, osim prenamjene dijela ustanova iz akutnih u kronične, značiti i velike kadrovske promjene.

Ključna – popunjenost

– Primjerice, ako ogulinska ortopedija ima popunjenost 70 posto, a karlovačka 30 posto, onda je logično da se lošija zatvori, a kadrovi preusmjere na rad u Ogulin – objasnila je Spomenka Avberšek. Dodala je i da će višak kadrova nastati u bolnicama koje postanu kronične jer tu nema hitnih timova. Osvrnula se i na plan izdvajanja nezdravstvenih servisa iz zdravstvenih ustanova. – Takvim se planom neće puno uštedjeti jer nezdravstveno osoblje odnosi svega 16 posto cjelokupnog zdravstvenog proračuna. U pitanju su plaće liječnika koje po novom kolektivnom ugovoru pojedu više od 51 posto proračuna – upozorila je S. Avberšek. 

>> Gorjanski: Devet tisuća liječnika na platnom spisku farmaceuta

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.