U SPOMEN

Otišao je pjesnik grada „poleg jedne velke gore“

Foto: presnimila ljiljana Risek
Otišao je pjesnik grada „poleg jedne velke gore“
04.05.2011.
u 14:08
Komemoracija će biti u četvrtak u 11 sati u Gradskoj vijećnici, a na ivanečkom gradskom groblju bit će pokopan u 16 sati
Pogledaj originalni članak

IVANEC – Preminuo je ivanečki umirovljeni novinar, skladatelj i pjesnik Franjo Hrg. Vrstan poznavatelj hrvatskoga književnoga jezika i dijalektologije, koji je svojim znanjem obilježio početke rada Radija Ivanec, a dugo je godina bio i dopisnik Večernjeg lista. Svoju je životnu borbu izgubio u 78. godini. Odlazak Franceka mnogi su njegovi suradnici i znanci dočekali s tugom. S razlogom, jer s Hrgom su rasle i stasale generacije mladih, koje je novinarski i jezično odgajao, inzistirajući na poštivanju visoke kvalitete jezika u govoru i pismu. Napisao je knjigu Ivanečki govor i rječnik (Ivonjski goavar i riečnik), zapaženo djelo u hrvatskoj dijalektološkoj literaturi. Izdao je i  niz zbirki pjesama na štokavskom i na rodnom ivanečkom govoru. Bio je idejni začetnik neformalne skupine Ivanečki pjesnički krug i član Varaždinskog književnog društva. Odlično je poznavao ivanečku povijest, a autor je i niza skladbi i nekoliko glazbenih udžbenika. Bavio se i umjetničkom fotografijom, a cijeli svoj rad ugradio je u kulturu voljenoga Ivanca.

U organizaciji Grada Ivanca, Radija Ivanec i Pučkog otvorenog učilišta, u četvrtak u 12 sati u Gradskoj vijećnici bit će komemoracija, a na ivanečkom gradskom groblju bit će pokopan u 16 sati.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.