HRVATSKI SABOR

Otkriveno neutrošenih 600.000 kuna za suzbijanje droge

22.11.2001.
u 00:00
* Trag je kontrolu Ministarstva zdravstva odveo u KB "Sestre milosrdnice" * J. Kosor protiv toga da ravnatelj HRT-a može biti stranački ili državni dužnosnik
Pogledaj originalni članak

- U 2000. godini u Hrvatskoj je u tretmanu bilo 4179 ovisnika o drogama. Od toga je 1868 novopridošlih, no to nije konačna brojka, jer treba je množiti sa 3 ili čak 5. To daje alarmantnu brojku od 12 do 15 tisuća teških heroinskih ovisnika u Hrvatskoj. Najveći porast broja ovisnika bilježi se u Zadru, Puli, Rijeci i Zagrebu - kazao je jučer saborskim zastupnicima Ante Barbir, predsjednik Komisije za borbu protiv zloporabe droga.

Sabor je jučer raspravljao o izvješću o provedbi nacionalne strategije suzbijanja zloporabe droga za 2000./2001. godinu, te o Zakonu o suzbijanju zloporabe opojnih droga. Barbir je kazao kako je u 2000. godini potrošeno ukupno 13 milijuna 150 tisuća kuna za prevenciju i suzbijanje droga. Kazao je i kako su nađena neutrošena sredstva od oko 600.000 kuna u Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, koja nisu prijavljena Vladi, već su otkrivena inspekcijskim nadzorom unutrašnje kontrole Ministarstva zdravstva.

Obrazlažući Zakon o suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, zamjenik ministra unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako će taj zakon biti osnova za bolju koordinaciju ministarstava i institucija u borbi protiv droge.

Ante Simonić iz Kluba HSS-a naveo je kako se godišnje u Hrvatskoj troši 800 milijuna kuna na nabavu droge, te da se godišnje rodi 600 beba s apstinencijskom krizom zbog roditelja narkomana.

Inače, Hrvatski sabor jučer se još jednom pozabavio i Hrvatskom radiotelevizijom, raspravljajući o Statutu te kuće. Jadranka Kosor (Klub HDZ-a) protiv je toga da na mjesto ravnatelja HRT-a može biti izabrana osoba koja je stranački ili državni dužnosnik, a to u Statutu nije regulirano. Josip Leko kazao je kako u Klubu SDP-a misle da će Zakon o HRT-u možda uskoro doživjeti izmjenu, ali da će podržati Statut jer je u skladu s postojećim zakonom. Ivo Škrabalo (Klub HSLS-a) ustvrdio je da depolitizacija HRT-a sama po sebi ne donosi efekt da program bude politički neovisan i da ne bude instrumentaliziran.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost razmotrio je jučer izvješća državne revizije u MORH-u, MUP-u i MVP-u. Predsjednica toga odbora Đurđa Adlešić istaknula je nakon sjednice kako zabrinjava činjenica da u MORH-u nije predviđeno dovoljno novca za MAP program.

- S obzirom na to da želimo ući u NATO, izrazili smo skepsu kako će se taj dio pokriti i kojom brzinom će ići reorganizacija u tom ministarstvu - rekla je Đ. Adlešić, te dodala da se razgovaralo o raspolaganju novcem u UNS-u, te da je od Vlade zatražena informacija o odluci o otvaranju dosjea.

Izvještavali D. Đuretek, B. Kovač, M. Šarić

Pogledajte na vecernji.hr