Traje od 2. do 7. svibnja

Otvoren Festival znanosti na osječkom Sveučilištu

Foto: Privatna arhiva
Festival znanosti
Foto: Privatna arhiva
Festival znanosti
Foto: Privatna arhiva
Festival znanosti
Foto: Privatna arhiva
Festival znanosti
04.05.2022.
u 18:20
Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade za istraživanje i stjecanje novih znanja.
Pogledaj originalni članak

Kako teče ciklus života jedne žabe, pčelice, leptira, čovjeka, ili što je to stanica i kakve veze ima s Lego kockicama, saznali su i širom otvorenih očiju slušali učenici 1. b razreda osječke OŠ Jagode Truhelke koji su posjetili Medicinski fakultet u Osijeku. Počeo je, naime, Festival znanosti na osječkom sveučilištu, a vrata su otvorena i onima najmlađima jer, tko zna, možda baš među njima stasaju budući znanstvenici. Traje od 2. do 7. svibnja, a tema mu je Život.

- Prošli smo nekoliko radionica o ciklusu života životinja, biljaka i čovjeka, pa su učenici potom dobili zadatak napisati ili složiti sličice po redoslijedu tih životnih ciklusa. Naučili su i što je stanica, a uspoređivali smo to sa slaganjem Lego kockica. Usto su od želatine i šarenih bombona slagali membranu, jezgru, dakle dijelove stanice, i na kraju su to sve mogli i pojesti - smješka se Liana Mur, učiteljica 1.b. Na povratku u školu, sa sobom su ponijeli sjeme paprike pa će ga zasaditi u učionici.

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade za istraživanje i stjecanje novih znanja. Ovogodišnja tema Život, ističu organizatori, "dovoljno široka kako bi, kao i uvijek, omogućila kreiranje raznolikog, zanimljivog i zabavnog programa namijenjenog široj publici".

Na Filozofskom je fakultetu, primjerice, održan plesni performans "Kinetic art: linija života", te radionica terapije pokretom i plesom, kao dio kreativnih terapija koje predstavljaju neobičan spoj umjetnosti, filozofije i rada na integraciji tijela i psihe.

- Počela sam tako da sam htjela studentima filozofije pokazati da postoje različiti načini kako filozofija pomaže u praksi, a onda proučavajući filozofe, Platona, Kanta, Hegela, Nietzschea, i povezujući se s plesačima i Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, shvatila sam da zajedno možemo stvoriti kreativne prostore gdje se možemo osnažiti, i mentalno i fizički, za mišljenje i djelovanje. Tako su nastale radionice plesa u Osijeku zasnovane na terapiji plesom i pokretom - kaže Darija Rupčić Kelam, docentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku i idejna začetnica ovog zanimljivog spoja.

A kako živi knjiga, može se saznati danas na osječkom Ekonomskom fakultetu, kao i može li ona nastaviti nastaviti svoj intenzivan život, osim na policama, i u digitalnom okružju, drugim događajima ili kao inspiracija za nove poslovne pothvate...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.