Općina zdenci

Otvoren “kiosk za siromašne”

Foto: D. Šantoši
Otvoren “kiosk za siromašne”
02.02.2012.
u 11:42
Mještani su odlično reagirali na akciju pomoći osobama u potrebi te prostor ispunili odjevnim predmetima, obućom i igračkama. U susjednom selu Kutovi osigurat će se prostor za podjelu namještaja, kaže načelnik
Pogledaj originalni članak

Nakon što je tvrtka Tisak napustila kiosk za prodaju novina u središtu Zdenaca, općinska vlast, suočena s povećanim zahtjevima za pomoć potrebitim sugrađanima u tom je prostoru otvorila “Kiosk za siromašne”.

Život je sve teži

– Mnogi naši sugrađani ostali su bez posla, teško žive. Nas je u obitelji petero, pa smo odabrali odjevne predmete i predali ih u kiosk. Šteta je baciti sve što je upotrebljivo i šteta je da se to daje izvan sela – kaže umirovljenica Mirjana Vida koja je prva donijela paket s darovanom robom.

U Općini Zdenci kažu da je kiosk stalan projekt kojim će siromašnima pomoći da lakše prevladaju krizu.

– Smisao svega je da oni koji imaju daju onima koji nemaju. Kako bi se ostvarilo pravo na pomoć, treba se javiti predsjedniku MO, a prikupljanje potrebnih potvrda od policije i državnih institucija obavit će općinski službenici. Nema potrebe da dobiveni novac troše na putovanja i autobuse. Naši stanovnici otvorili su svoja dobra srca što se može vidjeti po doista lijepim odjevnim predmetima, obući i svemu drugom što daruju. Sada već nude i lijepi korišteni namještaj, pa ćemo u susjednom selu Kutovi urediti prostor i za takve stvari – kaže općinski načelnik Mato Barukčić najavljujući da će kiosk uskoro biti otvoren svaki radni dan. U posljednjih 10 godina broj stanovnika Općine smanjen je sa 2223 na 1850 osoba. Bez posla je 200-tinjak radnika od kojih polovica čeka umirovljenje, a broj potrebitih građana raste. Iz godišnjeg proračuna vrijednog 3,4 milijuna kuna Općina Zdenci će za socijalne potrebe izdvojiti više od 250.000 kuna. Kroz javne radove u osam siromašnih domaćinstava obnovljeni su krovovi, uređen okoliš, a božićnicu od po 400 kuna primilo je 36 potrebitih i invalidnih sugrađana. Kiosk je u pratnji unuke posjetila i Kata Šajer iz Lukača koja je u posjetu kćerki u Zdencima.

– Oduševila me ova akcija. Imam dvanaestero unučadi, a djeca brzo odrastu. Zašto baciti odjeću i druge upotrebljive stvari kada ima sirotinje koja će se radovati lijepim stvarima – kaže Kata Šajer.

Vratili osmijeh na lica

Komunalni redar Ivica Kušar jučer se privremeno brinuo o kiosku. Na policama se već nalazi više od 400 različitih odjevnih predmeta i obuće te stotinjak dječjih igračaka.

– Svaki dan dođu ljudi s djecom. Probaju robu, pa ako im odgovara odu sretni. Mnogim obiteljima kiosk će donijeti radost u obiteljski dom – kaže Kušar.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KA
Karla
17:05 02.02.2012.

Tako treba! U ove hladne dane i župni uredi i samostani trebaju otvoriti svoja vrata i pustiti un utra siromahe da se zagriju i najedu, bar jednom na dan.

PO
Posavina09
22:53 02.02.2012.

pomozite onima kojima je potrebna pomoc..bit ce te nagradjeni u zivotu... bog..