SVI SU BILI U PRIRODI

Ovako se nekad slavio Praznik rada, građani su bez vijesti bili čak četiri dana

Foto: Arhiva VL
Foto: Arhiva VL
Foto: Arhiva VL
01.05.2022.
u 07:00
U Hrvatskoj se Praznik rada počeo slaviti 1890. godine, četiri godine nakon velikog prosvjeda u Chicagu na kojem je sudjelovalo oko 40.000 ljudi, a u kojem je u sukobu s policijom ubijeno šestero radnika te ih je još petero zbog organiziranja prosvjeda osuđeno na smrt
Pogledaj originalni članak

Iako je 1. svibanj Praznik rada, mnogi će ga provesti na poslu jer građani, ako izuzmemo hitne službe poput liječnika, vatrogasaca ili policije koje moraju raditi, ne mogu bez trgovina, kafića, restorana pa i vijesti. 

No, nekada nije bilo tako. Prije točno 45. godina Večernji list je za Praznik rada izašao kao četverobroj. Naime, 30. travnja izašle su novine za čak četiri dana. Kada bi praznik rada kao ove godine padao na nedjelju, u Jugoslaviji su radnici imali slobodno u ponedjeljak 2. svibnja. 

I 1966. godine Večernji list je za Prvi maj izašao kao trobroj dok je idući broj izašao tek 4. svibnja kada je detaljno opisano kako se slavio Praznik rada diljem hrvatskih gradova. 

U Hrvatskoj se Praznik rada počeo slaviti 1890. godine, četiri godine nakon velikog prosvjeda u Chicagu na kojem je sudjelovalo oko 40.000 ljudi, a u kojem je u sukobu s policijom ubijeno šestero radnika te ih je još petero zbog organiziranja prosvjeda osuđeno na smrt. U Zagrebu je tada održano niz skupova i prosvjeda, a najveći je održan u zgradi Hrvatskog doma gdje su govornici naglašavali: 'Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi'.

U neovisnoj Hrvatskoj 1996. godine Sabor je donio odluku da je 1. svibnja neradni dan koji se obilježavao kao Blagdan rada, no od 2001. godine slavi se kao Praznik rada. 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar VLbriše
VLbriše
08:14 01.05.2022.

Drugovi , sretan vam 1. Maj , internacionalni praznik rada i borbe protiv izrabljivanja radnika .

DU
Deleted user
07:38 01.05.2022.

Hvala bogu da je socijalizam propao. Pa tko bi danas makar 1 dan, a kamoli 4 dana izdržao bez vijesti, kafića, dućana...

LL
lijepa_li si
13:03 01.05.2022.

Početak kraja veliko srpske i četničke agresije na hrvatsku