Zakon unije

Ovce i koze u EU moraju biti označene ne samo ušnom markicom nego i elektroničkim čipom

Foto: Reuters/PIXSELL
Ovce i koze u EU moraju biti označene ne samo ušnom markicom nego i elektroničkim čipom
14.11.2014.
u 00:10
Njemački pastir izgubio je spor zbog označavanja ovaca
Pogledaj originalni članak

Sve do epidemije slinavke i šapa 2001., europski uzgajivači ovaca i koza imali su zakonsku obvezu označavanja svojih životinja samo ušnom markicom ili tetovažom, no od 2004. u EU je na snazi propis koji je uveo obvezu elektroničkog označavanja.

Hrvatska taj propis EU primjenjuje od 1. siječnja 2010. godine. Od te obveze izuzete su ovce i koze starosti do 6 mjeseci koje idu na klanje ili koje se kolju za vlastite potrebe.

Jedan je Nijemac pokrenuo sudski postupak smatrajući da ne treba elektronički označavati svojih 450 ovaca jer to narušava njegove poslovne slobode, no Sud EU nije mu dao za pravo.

>> Na sniženu robu može se podnijeti reklamacija i trgovac je mora prihvatiti

>> Revizori otkrili nenamjensko trošenje: Kako su Španjolci prevarili EU

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

HO
howyesnozdravko
07:21 14.11.2014.

Davno je o čipiranju pisao David Icke pa se to nazivalo paranojom,teorijom zavjere itd da bi gle čuda danas to postalo skroz normalno pa će sljedeći korak biti označavanje ljudi ! A kad to propiše EU, Hrvati će to bez ikakvih pitanja provesti !

DU
Deleted user
10:14 14.11.2014.

Sve će se stavit pod nadzor, sve evidentirat. Veliki brat će pratit što radimo i što mislimo. Doista.. pitanje je dana kad će i ljudima ugradit čip da nas mogu kontrolirat. To će bit popraćeno nekim razložnim argumentima. Danas to još izgleda kao sf, ali pripremaju nas na to..

PA
pacoje
12:30 17.11.2014.

i to nam jos treba,pa da blebecemo zajedno svi