PAMETNO RJEŠENJE

Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Plastični čep
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Plastični čep
Foto: Shutterstock
Plastični čep
Foto: Shutterstock
Plastični čep
Foto: Native tim VL
Plastični čep
Foto: Native tim VL
Plastični čep
29.06.2022.
u 14:03
Može li jedna jednostavna i mala stvar, kao što je plastični čep, napraviti toliko lošeg? Može, ali zato su tu rješenja pomoću kojih možemo maknuti čepove iz prirode
Pogledaj originalni članak

Dva su mjeseca prošla od velike akcije čišćenja u organizaciji Večernjeg lista i mnogobrojnih partnera. Ta eko akcija nazvana Rezolucija Zemlja, angažirala je preko 5.300 volontera na 39 različitih lokacija i rezultirala micanjem preko 112 tona otpada iz prirode. To znači da je svaki volonter u prosjeku skupio preko 20 kg raznoraznog otpada, smeća koje je zagađivalo naš okoliš i dovodilo u opasnost ljude, prirodu i životinje.

Gledajući unazad, akcija nam je pokazala par dobrih trendova i zanimljivosti, a najbolji trend je da se mladi sve više zanimaju za ekologiju, što je samo po sebi razlog više za vjeru u bolju budućnost. No, zanimljivosti koje su volonteri prijavili i pokazali sakupljenim otpadom su one koje nam mogu puno toga reći i o nama i o tome kako da budemo bolji prema okolišu.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Volonteri su vidjeli nevjerojatne stvari odbačene u prirodu, ali jedna stvar je ipak bila najbrojnija…

Primjerice, ako gledamo na razini države, postoji jedan trend koji se poklapa s onim u svijetu, a to je najčešći otpad na koji smo nailazili. U idućim redovima ćemo vam otkriti o čemu se radi, ali probajte zastati na kratko i razmisliti koji je to najčešći otpad koji smo sakupili diljem Hrvatske i kojeg Hrvati bacaju bez razmišljanja?

Ne nije, plastična vrećica, iako, jedan je od top 5 najčešćih otpada na koji smo svugdje nailazili. Opušci? Definitivno česti, pogotovo na plažama uz Jadran i na obalama popularnih kontinentalnih kupališta, ali ipak nije broj jedan. Građevinski materijal? Blizu, ali ipak ne.

Sve su dobri pokušaji koji su definitivno bili česti bez obzira na lokaciju, čak i na mjestima na kojima ne bi nikada pomislili da se mogu pronaći, ali otpad broj jedan je… plastični čep. Da, “običan” plastični čep najčešće se našao u vrećama koje su naši volonteri koristili za prikupljanje otpada. Pola litre, litra, dvije litre, jednobojni, šareni, plastični čepovi su problem koji muči cijeli svijet. U Hrvatskoj se godišnje proda barem 480 milijuna plastičnih PET boca s plastičnim čepovima, dok se u prošloj godini u cijelom svijetu prodalo više od 500 milijardi plastičnih boca.

Foto: Shutterstock
Broj skupljenih čepova sve je iznenadio, bez obzira na lokaciju

Osim što se ne razgrađuju u potpunosti, plastični čepovi predstavljaju veliku opasnost za životinje, pogotovo ptice i morske životinje, jer su dovoljno mali da ih životinje mogu zamijeniti za hranu i progutati, a opet dovoljno veliki da se ne mogu probaviti i potencijalno mogu zaustaviti probavu kod životinja. Nažalost, priča tu ne staje jer se plastika iz tijela raspadnute životinje vraća u prirodu i tako postaje dio začaranog kruga. Uz mreže i ribolovnu opremu,  plastične vrećice, boce i opuške, plastični čepovi su jedan od top 5 najopasnijih otpada u našim morima.

Kako maknuti čepove iz prirode?

Počnite s recikliranjem, vraćajte pet ambalažu i odlažite ju u za to predviđenim kontejnerima, a pri vraćanju ostavite čep na ambalaži. Iako nemaju istu točku tališta, čepovi se u pogonima za reciklažu razdvajaju i recikliraju malo drugačijim procesom recikliranja. Bitno je da završe u reciklažnim dvorištima i pogonima, a ne u prirodi. Kao što bi pokupili papirić iz prirode, pokupite i plastični čep i bacite ga u smeće.

Ako imate umjetničkih sklonosti ili imate u obitelji nekog tko je spretan s rukama, na internetu se može pronaći pregršt savjeta i inspiracija kako stare čepove pretvoriti u pravo malo umjetničko djelo. Od murala do nakita, umjetnička duša u vama će sigurno naći način kako iskoristiti čepove i udahnuti im novi život koji ćete s ponosom negdje istaknuti. Čepove možete skupljati doma od vlastitog otpada, možete ga skupiti u prirodi, a možete i angažirati prijatelje, susjede i rodbinu da vam pomognu i zajedno maknete plastiku iz prirode.

Foto: Shutterstock
Mural od čepova? Da, molim!

Kupujte ambalažu koja koristi neodvojive čepove

Trend u svijetu su pet ambalaže s neodvojivim čepovima, nova vrsta čepova koja ostaje pričvršćena za ambalažu i koja se brine o tome da čep ostane tamo gdje i treba biti, na boci. Tim jednostavnim, a učinkovitim, malim trikom više nećete slučajno gubiti čepove ili držati u jednoj ruci čep, a u drugoj mobitel, kartice i bocu ako želite uzeti gutljaj vode negdje vani. Takve boce posebno će cijeniti svi oni u pokretu ili oni koji vole sate provoditi na plažama.

Foto: Native tim VL
Čep na boci Kale ostaje tamo gdje i treba biti, na boci

Na domaćem tržištu svjetske trendove prati Kala, prirodna mineralna voda, koja je uvođenjem neodvojivog čepa učinila prikupljanje, odvajanje i recikliranje svojih plastičnih boca jednostavnije i ekološki učinkovitije. A da ne ostane sve na korporativnim porukama i marketinškim sloganima, poučeni iskustvom s akcije čišćenja, nismo mogli odoljeti, a da ne isprobamo novi čep. Jer teoretski, da je više ljudi kupovalo Kalu, mi bi imali manje posla na akcijama čišćenja, a plastični čepovi ne bi bili otpad broj jedan koji smo sakupili.

Čep na prvu izgleda kao svaki drugi, izgledom i dimenzijama ne odskače od “uobičajenih” i nema nikakvih oštrih rubova na koje bi se mogli ozlijediti. Otvaranjem do pola počinje se nazirati kako izgleda mehanizam, a potpunim otvaranjem boce čep se i dalje drži za plastični prsten. Čep, tj. plastika nije popustila niti nakon 20ak otvaranja i zatvaranja, savijanja i korištenja, pa možemo zaključiti da će sigurno nadživjeti uporabu same boce i ostati na njoj do reciklaže. Probali smo i malo “energičnije” otvarati čep i povlačiti ga, čak i držati cijelu Kala bocu od 1.5l s cca litrom vode unutra samo za čep, plastika nije popustila.

Foto: Native tim VL
Priroda je sigurna uz Kalin novi čep

Mali koraci poput ovog mogu imati tzv. Efekt leptira, ali u pozitivnom smislu. Neodvojivi čep s Kale neće samo značiti čišće plaže i parkovi, nego više reciklirane plastike, manje otpada općenito, više spašenih života i tko zna koliko još pozitivnih pomaka. A mi se veselimo proljeću 2023. kada ćemo se moći više koncentrirati na ostali otpad, jer (nadamo se) neće više biti toliko čepova u prirodi.

Sadržaj nastao u suradnji s Atlantic grupom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr