Osnovni hren-umak kakav se servira uz bečki Tafelspitz – kuhanu govedinu ili junetinu, ima svoju uskrsnu inačicu. Isprobajte ga i uz pečeno meso, kuhanu šunku, hladnu kuhanu govedinu, sendviče...
Potrebno: dvije do tri jabuke (reske), dva-tri korijena hrena, malo soli, malo šećera, sok limuna, kiselo vrhnje (gusto). Pripremite ga tako da jabuke ogulite i usitnite štapnim mikserom. Hren naribajte vrlo sitno. Pomiješajte ga s jabukama i ostalim sastojcima. Ostavite u hladnjaku na hladnom do posluživanja. Što je umak hladniji, to je aroma ugodnija jer je upravo kombinacija s hladnim ono što osvježava.
Hren inače podiže prirodnu otpornost organizma, a za njega vrijedi uzrečica: Rotkvica vrijedi težinu olova, repa težinu srebra, a hren težinu zlata.
poostovani gospodine fotografe Marijane Susanj ova slika sto ste priljepili je slika persinovog korijena a ne hrena,odgovorno vam to tvrdim kao dijete sa sela :-)))