Žetvene svečanosti

Ožoge, čuvari tradicije, poljoprivrednih alatki običaja

Foto: Željko Gašparović/VLM
žetvene svečanosti (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
žetvene svečanosti (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
žetvene svečanosti (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
žetvene svečanosti (1)
Foto: Željko Gašparović/VLM
žetvene svečanosti (1)
30.06.2013.
u 18:58
Žetvene svečanosti pokrenuli su kako bi očuvali tradiciju života na selu u prošlim vremenima na ovom djelu Slvonije i prenosili je na mlađe generacije
Pogledaj originalni članak

Na svom obiteljskom imanju Ivan i Vjera Ožoge iz Novoj Subockoj, po drugi su put pripremili stare žetvene običaje. Žetvene svečanosti pokrenuli su kako bi očuvali tradiciju  života na selu u prošlim vremenima na ovom djelu Slvonije i prenosili je na mlađe generacije.

Dužnost i čast da prvim otkosima započne žetvu, pripala je Vladi Klasanu, gradonačelniku Novske. Prije prvog otkosa naglasio važnost čuvanje nacionalnog identiteta, tradicije i očuvanja baštine rekavši  da je važno je znati svoje korijene, jer tko ne zna što je bio prije, neće zna niti sada. U  žetvi mu se priključio i Mario Ribar, načelnik općine Lipovljani, pa su tako razmahavši se kosom,  napore obitelji Ožoga pozdravili i političari.

Osim žetve, prikazana je i vršidba na nekoliko starinskih strojeva, dreševa, starih i više od pola stoljeća, koje je tijekom vremena prikupio gospodin Ožoga. Svoje je poznavanje  mehanike  i slobodno vrjemenu zajedno s obitelji, uložio u obnovu ovih  isluženih strojeva, odlučni ne prepustiti ih zaboravu, a koje danas plijene pozornost kao ostaci i podsjetnik nekadašnjih tehničkih postignuća.

 - Izložili smo  stare poljoprivredne alate i strojeva, traktore koji su sastavni dio života sela i našeg seljaka. Prezentacijom tradicijskih  zanata, mljevenja žita na kamenom žrvnju, priprema i pečenje kruha u krušnoj peći, te ostalim sadržajima vezani za vrijeme najvažniji poljoprivredni posao, žetvu  i vršidbu, obogatili smo program žetvene svečanosti, rekao je Ožoga. .

- Prema posjećenosti, žetvene svečanosti prerasti će u tradiciju, a mogle bi postati i jedna od najvažnijih turističkih, kulturno-umjetničkih manifestacija na području grada Novske, naglasila je Dijana Bogović, djelatnica novljanskog turističkog ureda. 

Osim izloženih alatki i strojeva brojni  posjetitelji uživali su i u  proizvodima obiteljsko poljoprivrednih  gospodarstava koji su upotpunili događaj, ali  i u zaboravljenim zanatskim vještina kovača i tkalja, dok su cjelodnevnu svečanost pratili tamburaši i pjesmom i plesom popratile Subočanke iz udruge žena koje njeguju folklornu tradiciju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.