KRITIKA

Pa što ako novinarima prijete smrću!

08.07.2002.
u 00:00
* Ako Siniša Vuco može mahati pištoljem a Zdravko Mamić prijetiti novinarima u sudu, što je od sličnih scena trebalo odvratiti dečke iz Bibinja
Pogledaj originalni članak

Kad je svojedobno Siniša Vuco s prijateljima u navodno duhovitome performansu u ringu razvlačio kozu, odmah su se po ugledu na Zapad javili zaštitnici životinja, tražeći primjenu odredbe Kaznenog zakona o "mučenju životinja". Usprkos pravnoj državi kakvu imamo u Hrvatskoj, još ima pravdoljubivih i, neka nam oproste na izrazu, naivnih građana. Takvi su se, gledajući HTV-ove snimke privođenja Bibinjaca zbog dvogodišnjeg dilanja heroina u Zadru, gradu s najviše narkomana u državi, zgražavali nad psovkama i prijetnjama snimateljima i fotoreporterima kako će ih stići ruka "zločinačke iz Bibinja".

Čak i ako je bijes uhićenika utemeljen na njihovoj nevinosti, zaštitnici novinara smatraju kako je potrebna velika doza ludosti za takvo ponašanje. Kažu, kakve li drskosti: ulisičen u pratnji policije, ispred sudske zgrade i pred tv-kamerama prijetiti predstavnicima "četvrte vlasti u državi", odnosno "psima čuvarima demokracije", kako novinarima tepaju u zapadnim demokracijama!? I HTV-ove kamere su snimile: "Ubit ću te, zapamtija sam ja tebe. Izaći ćemo mi..."

Međutim, zašto si i sumnjivci za težak zločin ne bi dopustili takvu demonstraciju beskrupuloznosti? Naime, pravna je država već iskazivala indolentnost u sličnim situacijama s mnogo zvučnijim imenima.

Božica pravde osobito je posramljena u sukobu s muzama već spomenutog folk pjevača Siniše Vuce. On je na kolodvoru u Splitu vozaču autobusa "pokazivao" pištolj. No, jedino što se Vuci dogodilo jest da je ostao bez pištolja, jer ga je ilegalno posjedovao. Jer, da bi Vuco bio kazneno gonjen, vozač autobusa trebao se "usrati od straha", a dakako on si je pametno skratio muke kazavši kako Vucino mahanje pištoljem nije shvatio ozbiljno.

A tko normalan voli da mu se i u šali pred nosom maše pištoljem? I, kad je Vuco bio tako duhovit zašto je onda uopće pozvana policija?! No, nadležne koji su plaćeni da nam osiguraju miran život, takve tričarije nisu zanimale, pa je Vuco prošao nekažnjeno.

Zdravko Mamić, pak, i to kao optuženik, nedavno je u sudnici i ispred nje prijetio sudskim izvjestiteljima, jer se njihovom "krivnjom" tužitelju javila važna svjedokinja optužbe. Jedan se novinar odazvao pozivu državnog odvjetnika, te mu je rekao kako se nije osjećao nimalo ugodno. A kako i bi, kad je protiv sebe imao moćnika, kojem se eto bez ikakve presude već godinama sudi pod optužbom da je nakon pogrešnog parkiranja vozilom nasrnuo na policajca! Iako je novinar Mamićevu prijetnju shvatio ozbiljno, državni odvjetnik objasnio mu je kako mora podnijeti prijedlog ili od kaznenog progona Mamića neće biti ništa. Dakako, novinar je tada zaključio kako nije nužno da se upušta u takvu višegodišnju avanturu, kad već pravosuđu nije stalo da štiti i dostojanstvo suda.

E, pa sad, ako si takvo ponašanje nekažnjeno mogu dopustiti Vuco ili Mamić, što je od sličnih scena trebalo odvratiti dečke iz Bibinja?

Marinko Jurasić

Pogledajte na vecernji.hr