ODNOSI

Pad Vlade kao olakšanje

09.07.2002.
u 00:00
* Kreditni rejting države nije pao, no to bi se moglo dogoditi u sljedećih petnaestak dana ako se bude kompliciralo sastavljanje nove vlade
Pogledaj originalni članak

Svjetske agencije nisu posegnule za revizijom kreditnog rejtinga Hrvatske, državne obveznice na inozemnom tržištu ne rasprodaju se panično, a domaće dionice u uobičajenom su negativnom ljetnom razdoblju. U tim najosjetljivijim i odmah uočljivim financijskim trendovima, kriza vlasti u Hrvatskoj nema velikog odjeka. Agencija "Goldman Sachs", koja među ostalima ocjenjuje kreditni rejting u svom najnovijem osvrtu na zbivanja u Hrvatskoj, očekuje da Mesić u srijedu potvrdi Račana za novoga premijera u koalicijskom omjeru snaga koji neće uključivati HSLS. Analitičari očekuju da će Račan lagano osigurati većinu u parlamentu i dobrim vijestima "Goldman Sachs" drži mogućnost da Račan odradi mandat s jačom i koherentnijom vladom nego dosad. Raspad koalicijske vlasti donosi i loše vijesti, a one su, prema toj agenciji, izgubljenih nekoliko mjeseci, koliko će stajati provedba reformi.

Poslovna zajednica u Hrvatskoj i strani analitičari bez velikih iznenađenja dočekali su pad vlade i novo političko pozicioniranje trećesiječanjske vlasti. Zapravo se pad Vlade doživljava kao olakšanje, jer su sve negativne posljedice koalicijskog natezanja ionako poznate i izračunate.

U raskolu vlasti vidi se nova šansa koja je veća od trenutačnog rizika. Nesigurnost koja prati pad jedne vlade manja je ipak od dosadašnje neefikasnosti Vlade i političkih blokada. Jedan je nestabilan faktor u Vladi, Budišin HSLS, izvan igre, a svi očekuju da nova vlada bude jedinstevnija i učinkovitija.

Analitičar Raiffeisen banke Ante Žigman kaže da se zapravo ništa loše nije dogodilo za hrvatske međunardone financije. Kriza se usto, kaže on, dogodila u ljeto, kad tržište ionako sporije reagira na događaje. Sve upućuje na to da tržište s velikom dozom vjerojatnosti očekuje predvidiv ishod, formiranje nove vlade na čelu s Račanom. Daljnji stav, kaže Žigman, ovisit će o tome koliko će nova vlada biti homogena i profesionalna.

No, iako je ovakav ishod bio očekivan, pa nije šokirao nikoga, kreditni rejting države sigurno je na promatranju. Neki analitičari drže da će za to biti odlučujućih sljedećih petnaestak dana u kojima bi nova vlada trebala dobiti glavne konture. Ako bude natezanja i velike kombinatorike, sigurno je da se neće davati velike šanse tako formiranoj vladi koja još treba odraditi godinu i pol mandata. Spuštanje kreditnog rejtinga - koji za sobom povlači pad vrijednosti državnih papira, poskupljuje zaduživanje države i signal je investitorima na oprez, upozoravaju analitičari - moguće je uskoro, ako vladajuća koalicija brzo se prevlada krizu. Pravi košmar nastao bi pak ako bi počelo trgovanje sa strankama izvan pobjedničke koalicije, što bi, kažu strani promatrači, stvorilo nejasne političke odnose u zemlji, čime bi ona ušla i u zonu visokog rizika i na području nacionalne ekonomije.

Snježana Mlinarević

Pogledajte na vecernji.hr