Sirija i Irak

Padaju ISIL-ova uporišta u Siriji i Iraku. Na redu Raka i Der Zor

Foto: Reuters/PIXSELL
Padaju ISIL-ova uporišta u Siriji i Iraku. Na redu Raka i Der Zor
04.04.2016.
u 07:15
Oslobođeni Al-Qaryatain poznat je kao kršćanski grad čiji su žitelji zarobljeni i odvedeni u Raku, a drevni samostan sravnjen sa zemljom
Pogledaj originalni članak

Nakon što je sirijska vojska oslobodila drevni grad Palmiru, u žestokom naletu oslobodila je i Al-Qaryatain koji je naseljen uglavnom kršćanima, a teroristi ISIL-a zauzeli su ga u kolovozu 2015. godine, nakon čega su islamistički militanti u gradu provodili nezapamćen teror nad kršćanima.

Teroristi ISIL-a počinili su tada još jedan kulturocid kojim su zgrozili svijet. Buldožerima su sravnili sa zemljom kršćanski samostan, a više od 100 kršćana, među kojima i istaknutog svećenika Jacquesa Mourada, odveli su u svoje uporište Raku.

Njihova sudbina nije poznata do danas. U međuvremenu, u ruskim zračnim udarima u provinciji Idlib ubijen je glasnogovornik terorističke organizacije Nusra Front, koja je povezana s Al-Qa’idom, i još dvadesetak pripadnika te organizacije. I dok sirijske snage i borci Hezbollaha, uz potporu ruskih bombardera, napreduju prema uporištima ISIL-a Der Zoru i Raki iračke su snage oslobodile grad Hit, zapadno od Bagdada, važno središte ISIL-a za prebacivanje terorista između Iraka i Sirije, što je dodatno stezanje obruča oko njihova glavnog uporišta u Iraku, grada Mosula.

U borbama za grad Hit iračka vojska oslobodila je oko 1500 zarobljenih civila koji su se nalazili u ISIL-ovu zatvoru ispod zemlje. 

>> ISIL želi napadati i dronovima 

>> Islamisti okružili Hrvatsku: kampovi uz granicu i u Srbiji

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar superhik74
superhik74
04:00 05.04.2016.

Sram bilo te Ruse I Sirijsku Armiju unistavaju zapadnu "demokratsku" tvorevinu kanibala dekapitatora nazvanu ISIL, odnosno uvezenu "oporbu" placenih probisvijeta ispranoga mozga. Saudijci, Katar I Turska su u zalosti, potrosili tolike zelembace a sistem im se raspao.

GV
golub Vaso
00:25 05.04.2016.

SAA spasava krscane od terorista sponzoriranih i od zapada, onda ce me zapadni mediji krstit da je assad zlo...

GM
Gjuro-Mrki
07:11 05.04.2016.

meni su zanimljivi troškovi rata u Siriji.rusi su objavili da su u polugodišnjoj ratnoj kampanji utrošili pola milijarde USA $.Ameri tvrde da su u 18-mjesečnoj kampanji utrošili 5 milijardi $.glede rezultata ostvarenih u tim zračnim kampanjama utrošak love nekaj mi miriše na veliku praonu love.