Šverc ljudima

Pakistanac pomagao Kinezima da ilegalno uđu u Hrvatsku

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pakistanac pomagao Kinezima da ilegalno uđu u Hrvatsku
22.03.2023.
u 13:39
Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 39, 41, 42 i 55 godina koji imaju zabranu ulaska u Hrvatsku do 5. ožujka 2025. godine, a koji su u našu zemlju nezakonito ušli iz Bosne i Hercegovine
Pogledaj originalni članak

Policija je uhitila ilegalnog migranta koji je pomagao drugim migrantima da nezakonito uđu u Hrvatsku. Kako se navodi u priopćenju PU brodsko-posavske, u utorak, 21. ožujka na naplatnoj postaji na autocesti A3 u Slavonskom Brodu policija je uhitila 41-godišnjeg Pakistanca koji je upravljao osobnim automobilom talijanskih registarskih oznaka. Sumnjiči ga se za počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

U automobilu su se nalazila četiri putnika. Utvrđeno je da se radi o državljanima Kine u dobi od 39, 41, 42 i 55 godina koji imaju zabranu ulaska u Hrvatsku do 5. ožujka 2025. godine, a koji su u našu zemlju nezakonito ušli iz Bosne i Hercegovine. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je pakistanski državljanin, sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatom osobom u Italiji, iz koristoljublja pomogao stranim državljanima koji su ilegalno ušli u Hrvatsku u protuzakonitom kretanju, vozeći ih u smjeru Zagreba.

Pakistanac je kazneno prijavljen i predan pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske, dok će se kineskim migrantima provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Podsjetimo, samo tri dana ranije policija je uhitila dvojicu Iračana koji su u gumenom čamcu preko Save kod Slavonskog Kobaša ilegalno prebacili šestoricu Turaka i sve to naplatili.

S obzirom da su krijumčari dosad uglavnom bili državljani zemalja na ruti kretanja migranata (Srbija, BiH, Hrvatska i Slovenija), te u manjem broju državljani zemalja istočne Europe, postavlja se pitanje je li na djelu novi trend u kojem migranti za novac sami krijumčare svoje "kolege" migrante prema željenim destinacijama u Europskoj uniji.

Statistički podaci govore kako je samo u prva dva mjeseca ove godine za 91 kazneno djelo krijumčarenja ljudi procesuirano 105 počinitelja, dok je u cijeloj 2022. godini evidentirano 914 kaznenih djela za koja su procesuirana 774 krijumčara.

VIDEO Tri godine od potresa: Jedan ugašeni život, 27 ozlijeđenih, srušena krovišta, popucale fasade...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.