Ostavka guvernera New Yorka

Pala dinastija Cuomo jer je Andrew uznemiravao žene

Foto: Reuters/PIXSELL
Andrew Cuomo
Foto: Reuters/PIXSELL
Andrew Cuomo
12.08.2021.
u 13:50
Otac Andrewa Cuoma također je bio guverner New Yorka, a brat mu je ugledni novinar
Pogledaj originalni članak

Gotova je politička karijera donedavno jednog od najmoćnijih Amerikanaca koji je polarizirao javnost kao rijetko tko. Guverner države New York Andrew Cuomo (63) iz Demokratske stranke podnio je u utorak ostavku zbog niza optužbi da je godinama seksualno uznemiravao gradske zaposlenice.

‘Krivo su me shvatile’

Njegova zamjenica uskočila je na mjesto guvernerke, a Cuoma čekaju i optužbe tužitelja. Usput ga kritičari optužuju i da je skrivio tisuće smrti lošom politikom u pandemiji. Newyorška državna odvjetnica Letitia James objavila je prošlog tjedna rezultate višemjesečne istrage. Jedanaest žena optužilo je Cuoma da ih je “dirao po guzi i leđima”, upućivao im “neumjesne komentare” ispitujući ih o “seksualnom životu” te je općenito stvorio atmosferu u uredu u kojoj mu se toleriralo da radi što želi. Cuomo je optužbe porekao te je američkim građanima pokazao desetke slika sebe kako na javnim mjestima nedužno grli i ljubi druge žene i muškarce želeći reći da su ga “žene krivo shvatile”. No, tjedan dana nakon kraja opsežne istrage podnio je ostavku kada je postalo jasno da većina newyorških zastupnika podržava njegovu smjenu u državnom Kongresu. Na ostavku ga je pozvao i stranački kolega, predsjednik države Joe Biden. – Najbolje mogu pomoći ako se maknem i dopustim vladi da se vrati vladanju – rekao je Cuomo, koji je u uredu proveo posljednjih deset godina. Ostavka stupa na snagu nakon dva tjedna, a naslijedit će ga njegova zamjenica Kathy Hochul, koja će postati prva guvernerka u povijesti te države. 

Andrew Cuomo inače dolazi iz političke obitelji: njegov otac Mario bio je guverner iste države u 1980-ima i 1990-ima, a brat Chris voditelj na CNN-u i jedan od općenito najpoznatijih novinara u SAD-u. Nakon objave rezultata istrage, koja je napravljena na poziv guvernera nakon prvih medijskih optužbi krajem 2020. da se ponašao neprimjereno, neki su tužitelji diljem zemlje započeli svoje istrage koje bi potencijalno mogle dovesti i do sudskog gonjenja Cuoma. Guvernera se inače smatralo vrlo utjecajnim, a sebe je predstavljao kao “progresivca” koji donosi rezultate. Ponosio se povisivanjem minimalne plaće te povećanjem benefita za rodiljski dopust. Podržavao je i pokret #MeToo iako je na kraju odstupio upravo zbog optužbi žena da ih je seksualno uznemiravao. No, to nisu jedini ozbiljni krimeni koji se Cuomu stavljaju na dušu. Prije svega, državni odvjetnici objavili su da je njegova administracija prikrivala stvaran broj umrlih od koronavirusa. A kritičari mu na teret stavljaju možda i najtežu optužbu – da je svojom odlukom tijekom proljeća 2020., u kojoj je staračkim domovima naredio da prime pacijente zaražene koronavirusom, pridonio širenju virusa među najugroženijima, i time uzrokovao tisuće smrti. Državno odvjetništvo to istražuje.

‘Kriv za širenje korone’

Isto tako istražuju i je li guverner prekršio zakon time što je svom osoblju naredio da mu pomognu u pisanju i promociji knjige koju je nedavno objavio, i za koju je od izdavača dobio pet milijuna dolara. Knjiga se inače zove “Američka kriza: Lekcije vodstva tijekom pandemije COVID-19”. Cuomo je prošlog proljeća bio prava politička zvijezda zbog svojih novinskih konferencija na kojima je građane upozoravao na koronavirus, ali im je nudio i kvalitetne upute. Zbog njih je dobio i nagradu Emmy, a njegov ga je brat zvao u emisiju na kojoj mu je uime nacije zahvaljivao na “odlično obavljenom poslu”. Manje od 18 mjeseci poslije, nakon optužbi za seksualno zlostavljanje, manipuliranje javnim resursima te pomaganje širenju koronavirusa u staračkim domovima, i prije mu skloni mediji okrenuli su mu redom palac dolje. Nijedna od optužbi još mu nije dokazana na sudu, no zbog golema pritiska koji je osjećao posljednjih dana odstupio je, i time vjerojatno završio karijeru dinastije Cuomo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

XA
xaron
15:05 12.08.2021.

Veliki kritičar Trumpa.

ČS
Čuvaj se senjske ruke
14:07 12.08.2021.

Danas je već zločin pogledati ženu nego ukrasti kante dolara.

NO
NoHo
17:44 12.08.2021.

Njegov brat nije nikakav "ugledni novinar", vec poslusni glasnik ekstremne lijeve propagande CNN-a.