EU

Palestini potpora, Irak preskočen

17.03.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

BARCELONA - Davanjem novog poticaja stvaranju zajedničkoga europskog financijskog tržišta, integraciji energetskih, transportnih i komunikacijskih mreža te mjerama poboljšanja obrazovnog sustava i politike zapošljavanja, čelnici Europske unije okončali su jučer poslijepodne dvodnevni summit u Barceloni.

Dogovoreno je da se od 2003. liberalizira tržište električnom energijom, a od 2004. i plinom i to za poslovne subjekte, što predstavlja više od 60 posto ukupnog tržišta. Do proljetnog summita 2003. trebale bi biti prihvaćene mjere o daljnjoj liberalizaciji koja bi obuhvatila i kućanstva. Europski su čelnici pozvali na nastavak rada na projektu mreže navigacijskih satelita Galileo te na prihvaćanje svih odluka do kraja godine za oživotvorenje jedinstvenog europskog zračnog prostora do kraja 2004. Osim u zračnom prometu, cilj je ubrzati međuoperabilnost i visoke sigurnosne standarde i u željezničkom prometu, također do 2004. godine.

EU želi do 2005. integrirati financijsko tržište, a pojačat će napore da se ostvari puna provedba zakonodavstva o unutarnjem tržištu. Dosad je cilj iz Stockholma zacrtan prošle godine o 98,5 posto primjene zakonodavstva EU-a u nacionalnim zakonodavstvima ostvarilo samo sedam članica. Do 2010. Unija želi postići da se tri posto bruto nacionalnog proizvoda izdvaja za istraživanje i razvoj kako bi se smanjio zaostatak za najvećim globalnim konkurentima.

U vanjskopolitičkom dijelu završnih zaključaka izražena je spremnost za potporu Srbiji i Crnoj Gori. U posebnoj izjavi o Bliskom istoku petnaestorica pozivaju obje strane na prekid nasilja. Rezolucija UN-a 1397 koja poziva na stvaranje palestinske države i saudijski mirovni plan trebali bi, prema mišljenju čelnika EU-a, otvoriti put miru u toj regiji. Eventualni napad na Irak nije bio na dnevnome redu.

- Nismo još došli do trenutka kad se mogu donositi odluke. Stoga je Irak ostao izvan dnevnog reda - rekao je britanski premijer Tony Blair, za kojeg neki diplomati tvrde da je u kuloarima bio odvjetnik SAD-a, koji prijeti Iraku. Međutim, dodaju diplomati, petnaestorica su još daleko od zajedničkog stajališta.

Čelnici Unije podržali su Europsku komisiju u najavi da pokrene konzultacije u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) zbog američkog uvođenja zaštitnih mjera u industriji čelika.

Summit u Barceloni najavio je da će se prvo razmatranje rada Konvencije o budućem institucionalnom ustroju EU-a održati na lipanjskom summitu u Sevilli. (H)

Pogledajte na vecernji.hr