AFERA PŠENICA

Pankretić ne vjeruje Državnom inspektoratu

22.05.2003.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

Nije previše jasno gdje je afera u obnavljanju pšenice iz robnih zaliha. Oni koji su pšenicu uzeli moraju je nakon ovogodišnje žetve vratiti. Budući da je riječ o količinama pšenice koje su dovoljne za potrošnju od 15-ak dana, nije jasno kako ta količina može destabilizirati tržište. I ministar Božidar Pankretić kaže da pšenica iz 1998. zbog nekvalitete više nije za prehranu. Gdje se krije afera, osim što su Robne zalihe pustile 27.000 tona pšenice bez izrađene bilance, nije jasnije ni nakon jučerašnje konferencije za novinare Pankretića. Činjenica je da je postupak Robnih zaliha Vladin Ured za unutarnji nadzor označio nezakonitim, ali problem je, čini se, nastao zbog proceduralnih pogrešaka Robnih zaliha. Pankretić je izjavu suspendiranog ravnatelja Robnih zaliha Srećka Kramarića, prema kojoj je iz zaliha dao 27.000 tona pšenice temeljem suglasnosti Ministarstva poljoprivrede, nazvao obmanom.

- Tri i pol godine vodimo bitku s robnim zalihama. Više sam puta upozorio i ministra gospodarstva, a i tri puta smo slali požurnice da se ustanovi stanje u robnim zalihama, ali bez rezultata - kaže Pankretić i dodaje kako lansirajući novu pšeničnu aferu nije čekao izvještaj Državnog inspektorata jer "inspekcijski nadzor uvijek zabašuri pravo stanje". U Ministarstvu gospodarstva saznajemo, da im Pankretić nikada nije dostavio ništa što bi se moglo provjeriti vezano uz aferu, osim sumnji. Postavilo se i pitanje InCuba, tvrtke koja je bila akter u pšeničnoj aferi 2000.

- Na informativnim razgovorima s predstavnicima MUP-a i Državnog odvjetništva potvrdilo se da sam, kao i Ministarstvo poljoprivrede, čist! - kaže Pankretić.

Mara Lucić, vlasnica InCuba, tužila je državu zbog 74 milijuna kuna duga, a račun njezine tvrtke blokiran je zbog njezina duga državi od 11,5 milijuna kuna.

- Unatoč svemu, sretna sam jer sam prva provela novi model otkupa pšenice, otkupila svu pšenicu, isplatila seljake, no otkrila sam krađu pšenice i to je moj "grijeh" - kaže Mara Lucić. Spor je nastao zbog osiguranja količina za izvoz,

- Vjerujem da će se nakon otkrivanja nove afere ubrzati i rješavanje moga spora s državom - kaže M. Lucić.

R. Ivanuš, B. Vrbošić

Pogledajte na vecernji.hr