VATIKAN

Papa Benedikt XVI. povukao izopćenje biskupa osporavatelja holokausta

24.01.2009.
u 20:13
Pogledaj originalni članak

Benedikt XVI. povukao je izopćenje četvorice biskupa konzervativaca koje je nelegalno zaredio mons. Marcel Lefebvre 30. lipnja 1988., nakon čega ih je iz rimske crkve izopćio Ivan Pavao II..

U priopćenju se kaže kako je papa potpisao dokument o povlačenju izopćenja, prihvativši pismo o želji za povratkom u katoličku zajednicu, koje je uputio Bernard Fellay, čelnik lefebvrianaca. Papina odluka neće ostati bez polemika, budući da je jedan od četvorice biskupa, Richard Williamson (68), negirao holokaust.

Williamson je negirao holokaust rekavši na švedskoj televiziji kako smatra da “plinske komore nisu nikad postojale” u nacističkim logorima. U nacističkim logorima “ubijeno je najviše 200 do 300 tisuća Židova”, rekao je Williamson.

Židovi u Njemačkoj zatražili su pokretanje postupka protiv Williamsona budući da je u toj zemlji zakonom zabranjeno negiranje holokausta, a papa je navukao gnjev židovskih čelnika koji kažu da je tim potezom naškodio katoličko-židovskim odnosima i potaknuo antisemitizam.

Glasnogovornik Svete Stolice, otac Federico Lombardi, objasnio je kako “Vatikan ne dijeli ni na koji način revizionističke izjave britanskog svećenika”, te kako se poništenje izopćenja ni na koji način ne može povezivati s Williamsonovim izjavama te ne znači da dijeli “njegove ideje i njegove izjave".

Pogledajte na vecernji.hr