uskoro novi konzistorij

Papa Franjo će u veljači proglasiti nove kardinale

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo će u veljači proglasiti nove kardinale
13.12.2014.
u 20:30
Trenutno ima 112 kardinala s manje od 80 godina, dakle koji mogu birati i biti izabrani za papu na eventualnoj konklavi
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo će 14. i 15. veljače 2015. održati novi konzistorij za imenovanje kardinala. Još se ne znaju imena novih kardinala. Običaj je da se oko mjesec dana prije konzistorija najave njihova imena. O namjeri pape Franje da sazove svoj drugi konzistorij (prvi je održao 22. veljače 2014.) za imenovanje novih kardinala obavijestio je novinare šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Trenutno ima 112 kardinala s manje od 80 godina, dakle koji mogu birati i biti izabrani za papu na eventualnoj konklavi. Do polovice veljače 2015. godine još će neki kardinali, kao na primjer, Giovanni Lajolo, obilježiti svoj 80-ti rođendan, tako da će tada biti 109 kardinala u dobi za konklavu. Papa Pavao VI. odredio je kako u kardinalskom zboru treba biti 120 kardinala mlađih od 80 godina, pa će Franjo, najvjerojatnije, proglasiti najmanje 11 novih kardinala. Među njima, najvjerojatnije, neće biti ni jedan iz Hrvatske.

Uoči konzistorija održat će se novi sastanak vijeća kardinala koje je imenovao Franjo za reformu kurije. Ovih dana, u nazočnosti pape Franje, održan sastanak C9 (devetorice kardinala) za obnovu kurije. Kardinali su raspravljali o primjedbama koje su pročelnici dikasterija očitovali na sjednici 24. studenoga. Bilo je riječi o glavnim kriterijima za reformu kurije te o posebnim prijedlozima, među kojima je preustroj i objedinjavanje nekih papinskih vijeća. Osim toga, raspravljalo se i o Povjerenstvu za zaštitu maloljetnika. Povjerenstvo će vjerojatno imati osamnaest članova kako bi se jamčila široka kulturna i zemljopisna zastupljenost. Sljedeći sastanak vijeća devetorice kardinala održat će se od 9. do 11. veljače 2015. godine. Nakon tog sastanka bi 12. i 13. veljače trebali predstaviti na konzistoriju kardinalskoga zbora svoj rad. Dakle, prije imenovanja novih kardinala održat će se sastanak cijelog kardinalskog zbora na kojem će biti izneseni prijedlozi o reformi kurije. No, kako je ovih dana kazao papa Franjo, do efektivne reforme kurije neće doći do konca 2015. godine.

>>Zabranjujem da svećenici oltar koriste za izbore!

>>'Podmićeni političar može biti kum, a razvedeni ne?!'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.