NASTAVAK REFORMACIJE RIMSKE KURIJE

Papa Franjo na čelo novog dikasterija imenovao Josepha Farrella

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo
17.08.2016.
u 14:14
'Crkva, kao brižljiva majka, uvijek je, tijekom stoljeća, skrbila za laike, obitelj i život pokazivanjem ljubavi milostiva Gospodina prema čovječanstvu'
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo je danas, objavom motu propria „Sedula Mater“, osnovao novi Dekasterij za laike, obitelj i život na čelu kojeg je imenovao irskog biskupa Dallasa (SAD) Kevina Josepha Farrella.

Uspostavom novog dikasterija ostvaruje se najavljeno ukidanje Papinskog vijeća za obitelj na čijem je čelu bio mons. Vincenzo Paglia i Papinskog vijeća za laike, na čelu s kardinalom Zenonom Grocholewskim, odnosno ona se ujedinjuju u Dikasteri za laike, obitelj i život. 

Franjo, dakle, nastavlja reformirati rimsku kuriju. 

Crkva, kao brižljiva majka, uvijek je, tijekom stoljeća, skrbila za laike, obitelj i život pokazivanjem ljubavi milostiva Gospodina prema čovječanstvu“, stoji u motu propriju kojeg je papa Franjo potpisao na Veliku Gospu, 15. kolovoza, a koji je danas objavio ured za tisak Svete Stolice.

Pročelnik novog dikasterija, mons. Kevin Joseph Farrell, rođen u Dublinu 1947., dosadašnji nadbiskup Dallasa, brat je Briana Farrela, tajnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana.

Ušao je 1966. u Kristove legionare, a pomoćnim biskupom Washingtona postao je 2001, a biskupom Dallasa 2007.

Mons. Paglia, koji gubi Papinsko vijeće za obitelj, imenovan je predsjednikom Papinske akademije za život.

Dikasterij za laike, obitelj i život, prema statutu, ima ovlasti za promicanje života, apostolata vjernika laika, pitanja pastoralne skrbi obitelji i njezina poslanja prema Božjem naumu, te za skrb i podršku ljudskoga života.

>> Kardinal Vinko Puljić: Novac je postao novi idol i novi bog

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Propaganda
Propaganda
16:10 17.08.2016.

Crkva, kao brižljiva majka, uvijek je, tijekom stoljeća, skrbila za laike, obitelj i život pokazivanjem ljubavi milostiva Gospodina prema čovječanstvu to mogu potvrditi u americi,africi,australiji, itd gotovo pola stanovnika pa do 90% istrebljeno

DU
Deleted user
16:23 17.08.2016.

hahaha ta "brižljiva majka" je kroz svoju povijest pobila toliko ljudi, da su u usporedbi s njom Hitler i Staljin bečki dječaci ...

GU
gulogulotasmania
22:42 17.08.2016.

Billy Mašić !