ukida gentiluomine

Papa Franjo: Ti 'časni ljudi' su arhaični, nepotrebni i štetni!

Foto: Reuters/PIXSELL
Papa Franjo: Ti 'časni ljudi' su arhaični, nepotrebni i štetni!
22.06.2013.
u 18:18
Pompozno u frakove odjevene osobe, kojima se čude gotovo svi papini gosti iz drugih država, više nećemo vidjeti u papinskim odajama.
Pogledaj originalni članak

Osobe u fraku, sa odličjima i križom, koji dočekuju državnike u posjetu Vatikanu, više nećemo vidjeti. Oni se nazivaju “Gentiluomini“ odnosno „plemeniti“, „milostivi“ ili „uljudni ljudi“, a imenuje ih isključivo papa. Svaki od njih je Gentiluomo del Papa (Papin plemić) i njihova imena su objavljena u vatikanskom (papinskom) godišnjaku.

Papa Franjo međutim ne želi čuti za njih, odnosno ukinut će postojanje toga reda, jer je zbog ponašanja nekih od njih ukaljano ime Vatikana. Mnogi su bili uključeni u financijske skandale i svoje mjesto među „plemenitima“ koristili su za daljnje malverzacije.

Papa Franjo je kazao kako su ta „Gentiluomini“ nepotrebni, arhaični i štetni. Izgleda kako je papi Franji već punu kapa takvih “časnih ljudi”, a kap koja je prelila čašu je slučaj prefekta Francesca La Motte, bivšeg čovjeka broj dva talijanskih tajnih službi, koji je iz fonda za zaštitu umjetničkih sakralnih djela ministarstva unutarnjih poslova navodno ukrao 10 milijuna eura. navodno, Istraga je još u tijeku, a La Motta je uhićen 14. lipnja ove godine.

U upravo tiskanom papinskom godišnjaku,stoji kako je La Motta postao „časni čovjek Njegove Svetosti“ prije šest godina, a talijanska istraga ga sada optužuje za pronevjeru 10 milijuna eura. Takvi “časni ljudi” papi Franji nisu potrebni.

>> Papa Franjo svaki dan objeduje u menzi, a obožava pečenog odojka

>> Papa: Volite neprijatelja i praštajte mu, Isus to od nas traži

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.