Papa Franjo:

'Više ne želimo vidjeti tragedije u kojima djeca umiru od hladnoće ili u požarima'

Foto: Reuters/PIXSELL
'Više ne želimo vidjeti tragedije u kojima djeca umiru od hladnoće ili u požarima'
26.10.2015.
u 15:45
Papa Franjo osudio je u ksenofobiju i diskriminaciju europskih Roma
Pogledaj originalni članak

Papa Franjo osudio je u ksenofobiju i diskriminaciju europskih Roma, ali je rekao da i oni moraju napraviti svoj dio i to poštivanjem zakona i slanjem djece u školu. Papa je to rekao na audijenciji za nekoliko tisuća Roma, Sinta i pripadnika drugih nomadskih naroda koju je obilježio ples flamenco i tradicionalni zvuci violine i španjolske gitare.

Sveti Otac, koji je posjetio nekoliko nomadskih kampova u predgrađu Rima otkako je ustoličen 2013., osudio je nesigurne uvjete u kojima mnogi od njih žive. "Više ne želimo vidjeti obiteljske tragedije u kojima djeca umiru od hladnoće ili u požarima", kazao je.

"Došlo vrijeme za iskorjenjivanje stoljećima starih predrasuda"

Braneći njihovo pravo da zadrže svoju kulturu, Papa je rekao da je "došlo vrijeme za iskorjenjivanje stoljećima starih predrasuda, unaprijed stvorenih mišljenja i uzajamnog nepovjerenja koji su često uzrok diskriminacije, rasizma i ksenofobije".

 Međutim, također je rekao da Romi moraju napraviti svoj dio izbjegavanjem laži, prijevara i sukobaSpomenuo je i krijumčarenje droge i ljudi te zlostavljanje romske djece, od koje mnoga prose na ulicama velikih europskih gradova. Po njegovim riječima, država mora jamčiti obrazovanje, ali je "dužnost odraslih da se pobrinu da djeca idu u školu".

>>Papa Franjo o izbjeglicama: Crkva ih neće napustiti, jer čine dio naroda koji Bog želi osloboditi od ropstva

>>Vatikan opovrgnuo pisanje da papa ima tumor

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
16:18 26.10.2015.

Odriši i ti kesu pa ih asilimiraj i kultiviziraj, koliko je meni poznato na kugli zemaljskoj nikom to nije uspjelo, a možda tebi uspije, za početak zaposli ih kao stražu umjesto švicaraca u vatikanu, eto.....

Avatar abakus
abakus
16:09 26.10.2015.

Ne želim ni ja više tebe gledati na čelu Crkve, Bergoglio, a očigledno ću morati još neko vrijeme.

PL
@ploto@
20:25 26.10.2015.

Ovaj lakrdijaš skita se po svijetu kao svjetska estradna zvijezda i pun je neumjesnih savjeta.Pa Franjo di si bija kad je grmilo ? Di si bija ti i tvoji kad je kršćnstvo izbčeno iz EU ugovora ? Di si bija kad su imperijalni fašisti razorili Irak,Libiju i sada Siriju.Šutio si ti i tvoji kardinali i biskupi jer vam novce oplođuju Rothschildi,koji su na čelu imperijalnog pohoda po tim zemljama jer su ratovi njima najdraža sredstva za brzo bogaćenje.Ostavi se lakrdijanja i budalašenja jer je mnogima sve jasnije na koje diple sviraš ti i tvoja kohorta.