SUSRET S BEVANDOM

Papa Franjo zainteresiran za stanje u BiH

Foto: Silvije Tomašević
papa bevanda
Foto: Silvije Tomašević
papa bevanda
22.11.2013.
u 13:24
Bevanda je upoznao Papu s trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i posebno se osvrnuo na put države ka integracijama u Europsku uniju i NATO
Pogledaj originalni članak

Razgovor između pape Franje i predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande trajao je oko 25 minuta. Papa je primio Bevandu u privatnoj biblioteci i zanimao se za stanje u BiH. Bevanda je upoznao Papu s trenutnom političkom i ekonomskom situacijom u BiH i posebno se osvrnuo na put države ka integracijama u Europsku uniju i NATO. Zahvalio se Svetoj Stolici na podršci koju daje BiH, a posebno hrvatskom narodu u BiH. Premijer Bevanda po drugi puta vidi papu Franjo, pošto je bio na njegovoj inauguraciji, te nam je izjavio kako mu je srce ispunjeno od radosti zbog današnjeg susreta. Razgovor je trajao dosta dugo za takve prilike, a Bevanda je kazao kako je papa Franjo slušao s velikim zanimanjem.

Predsjedatelj Bevanda je govorio i o zastoju u provedbi ratificiranog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i BiH i dodatnog protokola na temeljni ugovor iz 2006. godine. Upoznao ga je i sa činjenicom da je zakon o vjerskim blagdanima, koji je jedna od stavki iz temeljnog ugovora, bio u proceduri, ali da, nažalost, nije dobio potrebnu suglasnost. Bevanda je papi Franji darovao repliku Kočerinske ploče što predstavlja nadgrobni natpis uz stećak koji se nalazi u nekropoli Lipovci u blizini mjesta Kočerin (Široki Brijeg) i koji datira iz 1406. godine. Kočerinska ploča je najduži i jedan od najvažnijih srednjovjekovnih kamenih natpisa pisanih bosančicom, a na ploči su nabrojani svi banovi i kraljevi kojima je pokojnik služio. Tekst sa Kočerinske ploče započinje: "Va ime oca i sina i svetog duha, amin...“. Papa Franjo je Bevandi darovao reljef bazilike sv. Petra.

Nakon susreta s papom Franjom, predsjedatelj Bevanda s izaslanstvom se susreo i razgovarao s državnim tajnikom, mons. Pietrom Parolinom i naglasio kako mu je vrlo drago što je drugi državnik koji razgovara s Parolinom koji je upravo preuzeo dužnost. Bevanda je Parolinu darovao sliku kraljice Katarine Kosača-Kotromaniće, rođene 1424., udovice Stjepana Tomaša Kotromanića, koja je bila posljednja bosanska kraljica. U izaslanstvu s predsjedateljem Vjekoslavom Bevandom su bili i ministar pravde BiH Bariša Čolak i ministar za ljudska prava i izbjeglice, Damir Ljubić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.