Papa Pio XII. neće biti beatificiran zajedno s papom Ivanom Pavlom II.

Foto: Reuters
Papa Pio XII. neće biti beatificiran zajedno s papom Ivanom Pavlom II.
23.12.2009.
u 14:26
Za beatificiranje Pija XII. još je potrebno utvrditi je li netko moleći za njegovu pomoć čudotvorno ozdravio. Osim toga Vatikan je najavio i otvaranje arhiva, što su tražile židovske zajednice i Izrael, za razdoblje Drugog svjetskog rata kako bi se vidjelo što je činio Pio XII.
Pogledaj originalni članak

Pio XII. neće biti beatificiran zajedno s Ivanom Pavlom II.,  izjavio je danas šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi odgovarajući na upit židovske rimske zajednice o beatifikaciji pape koji, prema mišljenju židovskih zajednica, nije učinio dovoljno da spriječi nacistički progon Židova. U subotu je papa Benedikt XVI. potpisao dokument kojim se papama Eugeniju Pacelliju i Karolu Wojtyli priznaju “herojske vrline”, što je korak do beatifikacije. To što je dokument potpisan za obojicu u isto vrijeme ne znači da će zajedno biti i beatificirani.

Za dolazak do beatifikacije Karola Wojtyle potrebno je priznati čudotvornim nečije ozdravljenje. Najvjerojatnije će se čudotvornim ocijeniti ozdravljenje francuske časne sestre Marie Simon-Pierre od Parkinsonove bolesti. Marie Simon-Pierre se molila Ivanu Pavlu II. za ozdravljenje od bolesti od koje je i on bolovao te je čudom ozdravila. Liječnička komisija Kongregacije za pitanje svetaca trebala je potvrditi nadnaravnost u ozdravljenju časne sestre. To potom trebaju potvrditi teolozi i na koncu kardinali. Nakon toga članovi Kongregacije za pitanje svetaca ponovno se trebaju sastati s Benediktom XVI., koji treba potpisati dokument o beatifikaciji Ivana Pavla II., a svečanost bi se trebala održati ili u subotu 16. ili u nedjelju 17. listopada.

Za beatificiranje Pija XII. još je potrebno utvrditi je li netko moleći njegovu pomoć  čudotvorno ozdravio. Osim toga Vatikan je najavio i otvaranje arhiva, što su tražile židovske zajednice i Izrael, za razdoblje Drugog svjetskog rata kako bi se vidjelo što je činio Pio XII.

Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak govorio je rimskoj kuriji i o svom svibanjskom posjetu spomen-muzeju Yad Vashem u Izraelu. To je bio "potresni susret s ljudskom okrutnošću, ideološkom mržnjom, koja je bez ikakva opravdanja usmrtila milijune ljudi, a time se htjelo i izbaciti Boga iz svijeta", rekao je Papa. Dakle, samo dva dana nakon što je potpisao dokument kojim se papu Pija XII., koga židovske zajednice kritiziraju da je premalo učinio za spas Židova od nacizma, približava beatifikaciji, Papa je podsjetio kako je Yad Vashem "komemorativn spomenik protiv mržnje, žarki poziv očišćenju i oprostu, poziv ljubavi". Taj spomenik ljudskoj krivnji pokazao je još važnijim posjete mjestima vjerskog sjećanja i učinio je da se shvati njihovu nepromjenjivu aktualnost. Benedikt XVI. će 17. siječnja pohoditi rimsku sinagogu, koju je Ivan Pavao II., kao prvi papa u židovskoj kući, posjetio 1986.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
15:05 23.12.2009.

jankec jedan za sve nas i cak je pitanje dal ima vjeru

MM
Mladen Miletić
19:52 23.12.2009.

Papa Pio XII. neće biti beatificiran zajedno s papom Ivanom Pavlom II Samo zato da se nebi posvađali !

IZ
izgnanik
18:10 23.12.2009.

kad bi samo smio od židova on bi to i uradio jer papa je njemac sta bi poslije toga slijedilo ne mogu ni zamisliti vjerovatno bi se birao novi papa