Važna promjena u Vatikanu

Papa po prvi put u povijesti dopušta ženama da glasaju na globalnom skupu biskupa

Foto: EXPA/ laPresse/ Vatican Media
Papa po prvi put u povijesti dopušta ženama da glasaju na globalnom skupu biskupa
04.05.2023.
u 11:11
Laici i žene moći će sudjelovati u glasanju na sastanku katoličkih biskupa
Pogledaj originalni članak

Na nadolazećem sastanku katoličkih biskupa u listopadu će biti dozvoljeno glasanje i sudjelovanje ženama, piše CNN. Inače glasati mogu samo biskupi, no odobrene su smjernice prema kojima će glasanje biti omogućeno ženama i laicima.

Prema vatikanskom sinodskom uredu, na glasanju će moći sudjelovati 70 nebiskupskih članova od kojih bi polovica trebale biti žene. 
Sastanak katoličkih biskupa još nazivamo i "Sinodom" koja označava okupljanje biskupa na zahtjev pape kako bi se vodile rasprave o nekoj temi. Sinoda nema ovlasti mijenjanja crkvene doktrine ili donošenja pravila, već služi kao savjetodavno tijelo pape.

Ovu novinu o promjenama u glasačkim protokolima najavili su kardinal Jean-Claude Hollerich, generalni relator Sinode i kardinal Mario Grech, generalni tajnik Tajništva Sinode. Osim toga, u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Svetoj Stolici rekli su kako "ovo nije revolucija, već važna promjena".

Iako je promjena pozitivna, konferencija ženskog ređenja sa sjedištem u SAD-u navodi kako je razvoj daleko od njihovog cilja integracije žena u svećeništvo. Međutim, u svojoj izjavi za tisak je rečeno da "slave" razvoj:
“Ovo je značajna pukotina na stropu od vitraja i rezultat kontinuiranog zagovaranja, aktivizma i svjedočanstva zajedničke kampanje ‘Glasovi za katoličke žene’, u kojoj je Konferencija za ređenje žena imala osnivačku ulogu”.

Tema o kojoj će se raspravljati na konferenciji Sinode u listopadu je uključenost laika u upravljanje Crkvom, a dio je trogodišnjeg sinodalnog procesa koji završava 2024. godine. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.