seksualno nasilje

Papa žrtvama svećenika pedofila: Molim oprost i plačem s vama

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Papa žrtvama svećenika pedofila: Molim oprost i plačem s vama
07.07.2014.
u 15:18
„Grijesi seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane članova klera imaju težak učinak na vjeru i na nadu u Boga“, kazao je Papa i dodao kako su zbog toga neke žrtve izgubile vjeru u Boga.
Pogledaj originalni članak

Milom vas oprost i plačem s vama, kazao je papa Franjo žrtvama svećenika pedofila s kojima je jutros u kapeli doma Santa Marta molio na misi. Bio je to intenzivan i dirljiv trenutak. Franjo je celebrirao misu u prisutnosti šestoro žrtava seksualnog nasilja iz Velike Britanije, Njemačke i Irske koje su nad njima izvršili članovi klera. U homiliji papa Franjo je naglasio kako „nema mjesta u Crkvi za one koji čine takve zločine“, te je potvrdio kako neće biti nikakve tolerancije prema onima koji počine takav zločin. 

Intenzitet susreta leži u papinim riječima traženja oprosta od žrtava svećenika pedofila i izraza kako Papa plače zajedno sa žrtvama. Srce Crkve gleda Isusove oči, kazao je Papa, podsjetivši na Petra koji je gledajući Isusa nakon izlaska s ispitivanja koje uvodi u njegovu smrt gledajući ga u oči zaplakao, i želi plakati. Plače za svoju djecu koja su izdala njihovu misiju i zlostavljala nevine. Papa Franjo je gledao u oči žrtava i kazao: „U srcu osjećam duboku bol“. 

„To je kao kult svetogrđa, jer su ti dječaci i djevojčice bili povjereni svećeničkoj karizmi da bi bili vođeni prema Bogu. A oni su ih žrtvovali idolu njihove požude“, kazao je Franjo i naglasio kako su ti „odvratni zločini zlostavljanja maloljetnika ostavili duboke ožiljke za cijeli život“. Te duboke rane su često izvorom nemilosrdne emotivne i duševne kazne, pa i očajavanja. Papa je svoje misli uputio i obiteljima žrtava svećenika pedofila. 

„Neki su propatili i očajanje užasne tragedije samoubojstva drage osobe. Smrt te ljubljene Božje djece teret je na mojoj savjesti i na savjesti cijele Crkve. Upućujem tim obiteljima svoje osjećaje ljubavi i boli“, kazao je Franjo. 

„Grijesi seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane članova klera imaju težak učinak na vjeru i na nadu u Boga“, kazao je Papa i dodao kako su zbog toga neke žrtve izgubile vjeru u Boga. Ipak, prisutnost žrtava tome susretu u domu Santa Marta otvara nadu u nadvladavanje mraka i Franjo je to ocijenio kao znak Božjeg milosrđa. 

Papa Franjo je zatražio oprost i zbog onih crkvenih čelnika koji zataškavali slučajeve svećenika pedofila ili ih nisu prijavili. To je dovelo do još veće patnje onih koji su bili zlostavljani i dovelo u opasnost drugu djecu koja su tako dolazila u rizik. S druge strane pohvalio je „hrabrost žrtava koje su učinile da na vidjelo izađe istina“, jer „ste upalili svijetlo na strašnu tamu u životu Crkve“. I onda je snažno naglasio kako „nema mjesta u Crkvi za one koji seksualno zlostavljaju“. Franjo je kazao kako će se osobno „zauzeti da se ne tolerira zlo načinjeno maloljetniku bez obzira tko ga počinio, neovisno o njegovu crkvenom statusu“. Poručio je kako svi biskupi moraju štititi maloljetnike i biti odgovorni u svojoj pastirskoj službi, a za sve vrijedi Isusov savjet onima koji počine skandal, odnosno da se vežu za kamen i bace u more. 

Na koncu je Franjo zahvalio žrtvama svećenika pedofila što su došli na tu misu i zamolio ih da mole za njega. 

>> Poljski biskup bit će uhićen zbog pedofilije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:55 07.07.2014.

ovo što je danas učinio papa je jedna VELIKA i lijepa gesta...nije jasno zašto se neki "tradicionalni" katolici čude što se Franjo ne bavi puno temama seksualnog morala, gayevima i slično....normalno da je nakon ovakvih stravičnih zločina nad djecom KC izgubila autoritet što se toga tiče i ne može više nikome diktirati "moralnost" u sexu...jer bi onda ispala licemjerna...ali lako je za KC, puno je teže toj jadnoj djeci zbog trauma koje moraju nositi, zbog vjere koju su izgubili..tim više što se veliki dio tih zločina odvijao u ispovjedaonicama, na sakramentu ispovijedi..strava, upravo oni koji su im trebali biti posrednici prema Isusu postali su posrednici sotone...a to je puno gore nego crne mise koje održavaju sotonisti, jer tu se otvoreno zna da se slavi sotona..dok se ovdje radi o jednoj velikoj Laži i prevari od strane svećenika...a zna se za koga je Isus rekao da je Otac Laži

Avatar noesiss
noesiss
15:52 07.07.2014.

Poceo se i Papa slikavati u masonskim pozama. Ispasce da je moj prijatelj politicar, sef stranke, bio u pravu kada mi je rekao da je i Papa mason.

Avatar beliorao
beliorao
17:22 07.07.2014.

Sobzirom kakva se literatura pridaje po njihovim knjižarama nije ni čudo da ima pornorgrafije. Weltbild je njemačka najveća medijska kuća u vlasništvu Katoličke crkve. 2500 naslova erotskih knjiga se nalazi u njihovom online katalogu, neki od naslova su na primjer; “Anwaltshure” (Advokatova kur×a) i “Schlampen-Internat” (Internat za Kur×e) su samo od nekih primjera naziva (ostale nismo preveli jer nisu primjereni jeziku ove stranice).