VATIKAN

Papina potpora za ulazak u EU

09.01.2004.
u 00:00
Dok je Sanader zahvaljivao Papi na potpori, Papa ga je tapšao po ruci i kazao "nadamo se", misleći pritom na što skoriji ulazak Hrvatske u Europsku uniju
Pogledaj originalni članak

- Mogu vas obavijestiti, Sveti Oče, da ću dati sve kako bismo što prije ušli u Europsku uniju i ovom Vam prilikom zahvaljujem na potpori koju ste Hrvatskoj dosad davali - rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader Ivanu Pavlu II. jučer u Papinoj biblioteci u Vatikanu. Dok je to govorio, Papa ga je tapšao po ruci i kazao "nadamo se", misleći pritom na što skoriji ulazak Hrvatske u EU.

U četiri oka 10 minuta

Razgovor u četiri oka trajao je deset minuta, a potom je Sanader Ivanu Pavlu II. predstavio hrvatsko izaslanstvo, u kojemu su bili ministar vanjskih poslova Miomir Žužul te ministar kulture Božo Biškupić, ujedno zadužen za odnose s vjerskim zajednicama. Bila je to prilika i za zajedničku sliku. Nakon susreta, Sanader se sastao s novinarima u hrvatskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici.

Papi na talijanskom

Novinari prisutni na primanju kod Pape čuli su da se hrvatski premijer obraćao Papi na talijanskom u trenutku predstavljanja hrvatskoga izaslanstva. Zanimalo nas je jesu li i u četiri oka razgovarali na talijanskom.

- Da, razgovarali smo na talijanskom i u četiri oka jer nije bilo prevoditelja - odgovorio je Sanader. Hrvatski premijer zahvalio je poglavaru Katoličke crkve i vatikanskoj diplomaciji za potporu tijekom 12 godina, otkad je Hrvatska priznata.

Najavio je da će ubrzati korak za ulazak Hrvatske u EU te izvijestio Papu o prvim koracima nove vlade. Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je za svoj prvi inozemni posjet izabrao Vatikan, Sanader je kazao da odabir susreta s Papom na početku svoje vanjskopolitičke turneje ima sigurno i simboličko značenje.

- Izvijestio sam Papu o skorom posjetu Berlinu i Bruxellesu i najavio da će ova vlada stajati iza sva četiri ugovora koje je Hrvatska potpisala s Vatikanom i, dapače, intenzivirati njihovu primjenu - rekao je Sanader.

Sanader je razgovarao i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom te s tajnikom za odnose s drugim zemljama Giovannijem Lajolom.

- Dakako da sam zadovoljan razgovorom s Papom, sa Sodanom i Lajolom koji su se zanimali i za hrvatske odnose s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Crnom Gorom i Slovenijom. Hrvatska Vlada iznijet će svoje ocjene o izborima u Srbiji nakon što završe pregovori o stvaranju koalicije.

Hrvatska će, kako je Sanader izvijestio vatikanske sugovornike, poduprijeti ulazak i Srbije u EU. Sanader je pozvao Sodana i Lajolu u Hrvatsku. Bit će to najvjerojatnije sredinom ove godine.

- Pozvao sam Lajolu ili na dan hrvatske diplomacije u lipnju ili na proslavu Sv. Dujma i 1700. godišnjice Splita - rekao je premijer Sanader.

S Ljubljanom bez arbitraže

Glede odnosa sa Slovenijom, Sanader je izvijestio Vatikan kako Hrvatska želi razriješiti otvorena pitanja i dogovoriti se s Ljubljanom, bez arbitraže, a za takve susrete bit će prilika na sastanku kvadrilaterale potkraj siječnja u Ljubljani. Na pitanje kako će se nova hrvatska vlada odnositi prema zakonima koji su, među ostalima, temeljeni na crkvenoj doktrini o obitelji, Sanader je kazao kako je već na prvoj sjednici Vlada donijela odluku o vraćanju trogodišnjeg dopusta za majke s troje djece te da će i dalje raditi na većoj skrbi za obitelji i čovjeka.

Premijer Ivo Sanader najavio je i skori bilateralni susret s talijanskim premijerom Berlusconijem u Rimu potkraj siječnja ili početkom veljače.

S. Tomašević

Pogledajte na vecernji.hr