STRAI OBRTI

'Papir nikad ne laže i na njemu bude Štef uvijek ostal Štef'

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
'Papir nikad ne laže i na njemu bude Štef uvijek ostal Štef'
20.08.2013.
u 10:55
Vladimir Kaniški jedan je od posljednjih knjigoveža u Hrvatskoj, obrt je to koji polako izumire
Pogledaj originalni članak

Kororezač, stroj za obrezivanje, preša... U knjigoveži Vladimira Kaniškog u Preradovićevoj ulici u Varaždinu ti sada već \'starinski\' strojevi i dalje rade punom parom. Godišnje se tamo uveze dvije do tri tisuće knjiga i dokumenta.

Elektronsko doba

- To je zapravo puno manje nego ranije, jer danas elektronski načini spremanja dokumenata na raznim disketama, USB stikovima i slično, lagano potiskuju papir – kaže ovaj varaždinski knjigoveža koji je nedavno za svoj predan rad dobio i priznanje \"Zlatne ruke\" Hrvatske obrtničke komore. Radi se o najvišem priznanju koje Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje uglednim članovima za izuzetna poslovna dostignuća u razvoju obrtništva Hrvatske. A obrt kojim se bavi Vladimir Kaniški, jedan je od onih koji polako nestaju, iako imaju izuzetan kulturni značaj.

- To je obrt koji izumire i kojem se ne pridaje pažnja. Svi žele spasiti zgrade, ali ne i ono što je u zgradama – kaže Kaniški koji smatra da bi se odnos prema takvim tradicionalnim i starim zanatima trebao promijeniti, kako na državnoj tako i na lokalnoj razini.

- Jako je teško i čini mi se da Grad dovoljno ne podržava obrtnike, iako bi mu možda bilo u interesu da pokaže to što ima jer to su obrti kakvih nema svugdje – smatra ovaj knjigoveža sa 28 godina rada iza sebe.

Priznaje da kada vidi knjigu prvo što na njoj prouči je - uvez.

- To je profesionalna deformacija – kroz smijeh kaže Kaniški i pojašnjava kako za uvezivanje neke stare knjige katkada može biti potrebno i nekoliko dana, što ovisi o starosti i stanju knjige. Vladimir Kaniški smatra da danas mnogi olako zaboravljaju koja je vrijednost knjiga i podsjeća da ono što je na papiru zauvijek ostaje.

- Papir ne laže i na njemu je, Štef uvijek Štef – slikovit je Kaniški.

Mari još jedino crkva

Kaže da očuvanju knjižne baštine pažnju pridaje još jedino crkva.

- Mnogi uopće ni ne znaju što je to knjigovežnica, a studenti se s tim pojmom susretnu tek kada idu uvesti diplomski rad - razočaran je Kaniški današnjim odnosom prema ovom starom zanatu.

Zato planira u svojoj radioni otvoriti muzej.

- Nastaviti s tim nema tko, a ne želim da ovo strojevi završe na starom željezu - zaključio je Kaniški.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.