Pavasović: Mislim da će rješenje Ivanina ubojstva biti iznenađujuće

13.12.2008.
u 17:36
Pogledaj originalni članak

• Stječe se dojam da je pravosuđe taj prostor korupcije kojemu treba stati na kraj.
– Pogrešno. Priča na razini one “držite lopova”. Jer netko drugi viče da je pravosuđe korumpirano. Ovaj posao radim 15 godina i znam što se tu događa. Vrlo odgovorno mogu tvrditi da kada bih imao osobni problem, ne bih znao na koju adresu treba odnijeti novac... A da takvo što postoji, barem u segmentu kaznenog prava, ja bih to zasigurno znao.

• Jeste li bili svjesni “konteksta” vaše veze s Ivanom Hodak, vi Petračev odvjetnik, ona kći Zagorčeva odvjetnika?
– Ne mogu reći da nismo, no najviše na što smo pomišljali da bi nam se kao posljedica moglo dogoditi bilo je očekivanje da bi netko nekomu eventualno otkazao punomoć. No, i to mi se činilo posveo besmislenim jer smo profesionalci i njezin otac i ja. Ivana i ja nismo vrijeme trošili na razmišljanje o takvim bedastoćama.

• No, jedna od prvih teza o razlogu ubojstva bila je da ste vi i Zvonko Hodak zastupnici sukobljenih strana.
– Žrtva ove tragedije je Ivana. No, u središtu tragedije su ipak njezini roditelji. Imam puno razumijevanja za svaki stav Zvonka Hodaka jer Ivana je bila središte njegova svijeta. Na neki način razumijem i te teze o povezivanju razloga ubojstva sa zastupanjem Petrača, premda smatram da ona apsolutno nije točna, a i nepravedna je. Naime, niti ja bogzna što znam o Petraču, a što ne bi bilo vezano uz postupke u kojima sam ga zastupao, niti mislim da je Petrač osoba koja bi bila spremna uopće i zamisliti takav zločin. Vrijeme će pokazati zašto se to dogodilo i tko je to napravio. Zvonko Hodak tu mislim nije u pravu, no u tragediji koja mu se dogodila ne odričem mu pravo da razmišlja na bilo koji način.

• Nakon ubojstva prva stvar koju ste željeli razriješiti bio je odlazak k Petraču u Lepoglavu.
– Situacija u kojoj smo se svi mi našli bila je shizofrena, a zločin nezamisliv. Kada je Zvonko iznio svoje teze, naravno da je prva stvar bila razriješiti to s Petračem.

• Što vam je tada Petrač rekao?
– Moram priznati da se slabo sjećam tog susreta, zbog stanja u kojemu sam sam bio, no znam da je bio potresen. Zvonko Hodak bio je njegov dugogodišnji odvjetnik. Rekao je da on apsolutno želi na poligraf, a poligraf vrlo rijetko griješi. I on i njegovi sinovi bili su na poligrafu i tu je apsolutno bilo kakva sumnja otklonjena. Ni sekunde mi nije palo na pamet da bi Ivanino ubojstvo moglo imati bilo kakve veze s Petračem.

• Jeste li provodili kakve privatne istrage o ubojstvu?
– Ne. Špekuliralo se da i ja i Hodak provodimo takve istrage. To ne može biti riješeno nikakvom privatnom istragom.

• U medijima se prvo pojavila teza da je Ivana bila trudna, pa da je bila u ljubavnoj vezi sa Zagorcem.
– Bez provjere u onom trenutku objaviti da je bila trudna je... neprimjereno, blago rečeno. Usto, ljudima koji su gledali fotomontažu Ivane i Zagorca jako je teško sada objasniti tko je Ivana uistinu bila. Tko god ju je poznavao, a ja sam je jako dobro upoznao, dobro zna da je to veza na koju Ivana – nikada ne bi pristala. sasvim sigurno to Ivana nikada ne ne bi napravila.

• U kakvim ste odnosima s obitelji Hodak?
– U vrlo dobrim.

• Odlazili ste i na mise s roditeljima, niste vjernik, kako vas se to dojmilo?
– Išao sam iz poštovanja prema Ljerki i Zvonku, kojima vjera jako puno znači. Nisam osoba koja misli da bi se u crkvi moglo nešto loše čuti.

• Što bi značilo da se ne otkrije počinitelj i naručitelj?
– Strahotu.

• Rekli ste da je riječ o shizofrenoj situaciji i apsurdnom ubojstvu, hoće li i rješenje biti iznenađenje?
– Mislim da će rješenje biti iznenađujuće za javnost. Mora biti.

• Hoće li ostati tajna, poput Kennedyjeva?
– Premalena smo zemlja da bi se to dogodilo, uvijek se kod nas sve dozna. Volio bih da je moj stav objektivan, a ne da govorim kao netko tko se tomu nada. Doznat će se...

• Što je značio onakav istup vašeg klijenta Petrača na suđenju Zagorcu?
– Mogu samo pretpostavljati da su razlozi takva istupa u sferi uvjeta u kojima se on sada nalazi u zatvoru u Puli i zbog optužbi koje su na njegov račun izrečene u povodu Ivanina ubojstva. I da je on jednostavno odbio dalje sudjelovati u postupku.

• Kako ćete gledati na kolegu koji će prihvatiti obranu Ivanina ubojice, ako do toga dođe?
– Gledat ću normalno, sve dok se bude zadržavao u okviru svojih ovlasti i onoga što mu je po zakonu dopušteno činiti. Netko u krajnjem slučaju i to mora raditi, sviđalo se to meni ili ne.

Pogledajte na vecernji.hr