Slovenska kompanija Perutnina Ptuj, matična tvrtka čakovečkog poduzeća PIPO, objavila je u utorak da je meso peradi koje prerađuje sigurno za potrošače i da u Sloveniji u dužem razdoblju u posljednje vrijeme nije imala slučajeve pojave zabranjenih vrsta salmonele ili escherichie coli.
Perutnina Ptuj time je reagirala na rješenje hrvatskog ministarstva poljoprivrede koje je u subotu izvijestilo potrošače da je temeljem nalaza inspekcije došlo do opoziva pilećih krilaca Perutnine Ptuj, zbog prisutnosti bakterije salmonele i escherichie coli (E.coli).
Meso Perutnine Ptuj je sigurno za konzumaciju, rekla je na konferenciji za novinare u Ptuju članica uprave Brigita Vindiš Zelenko.
Spomenuto je meso peradi po njenim riječima proizvedeno u Čakovcu u njihovoj hrvatskoj tvrtki PIPO i nije se prodavalo u Sloveniji, a u slovenskim pogonima tvrtke kontrole u zadnje vrijeme nisu pokazale prisutnost escherichie coli.
Dodala je da joj rezultati nalaza hrvatskih inspektora o escherichiji nisu poznati, pa ih ne može komentirati. Što se tiče salmonele pronađene u pilećim krilcima Perutnine iz čakovečkog pogona, rekla je da se radi o salmoneli infantis, soju koji je kod peradi dosta raširen u regiji, a nije opasan za konzumente mesa ako se ono termički obradi na temperaturi višoj od 82 stupnja celzijusa, odnosno ako se pri njegovoj pripremi postupi u skladu s "dobrom praksom".
>> Novi slučajevi zaraženog mesa, u uzorcima otkrili i salmonele i još jednu bakteriju
>> Dva nova slučaja: Salmonela pronađena u piletini i puretini
što, sada ćemo na deklaracijama piletine perutnine ptuj imati deklarirano; ''piletina - salmoneli infantis'' uz naglasak: obvezna termička obrada iznad 82 stupnja c. ? nego, u kojoj regiji je taj soj još raširen ?