Božo Petrov:

'Nisam ni kapitalist ni socijalist, želim nagraditi ljude za rad'

Foto: Screenshot HTV
'Nisam ni kapitalist ni socijalist, želim nagraditi ljude za rad'
02.02.2014.
u 14:25
Petrov je rekao kako je u Metkoviću vladao strah od bivšeg gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba
Pogledaj originalni članak

Božo Petrov, gradonačelnik Metkovića, gostovao je u današnjoj emisiji Nedjeljom u 2. Ovaj mladi psihijatar koji je svojedobno stažirao u Vrapču, koji je na vlast došao na Most nezavisnim listama na posljednjim lokalnim izborima, rekao je kako se počeo baviti politikom jer je osjećao dug prema društvu.

- Smatram da svaki građanin RH treba biti upućen u događanja u društvu - rekao je Petrov.

Slupani službeni auto

Rekao je kako je u Metkoviću vladao strah od bivšeg gradonačelnika Stipe Gabrića Jamba, koji je tim gradom vladao 16 godina. Ipak tvrdi da nisu loše sve stvar napravljene u njegovom mandatu.

- Postoje stvari koje su napravljene dobro. Mislim da ne bi bilo fer i korektno reći da je sve bilo loše - rekao je Petrov.

Petrov se proslavio mjerama štednje u svom uredu. Sebi je plaću smanjio na minimalac, a njegovi zamjenici rade volonterski. Otkrio je kako, iako to zvuči okrutno, zaposlenicima nije rekao da će im smanjiti plaću niti se savjetovao s njima o tome. Rekao je da je prije primopredaje vlasti imao mjesečna primanja od oko 10.500 kuna.

Foto: Tino Jurić/PIXSELL

- Nemam službeni auto, naš službeni auto je slupan mjesec-dva prije izbora - rekao je Petrov.

Otkrio je kako mu nije bilo lako smanjiti plaće, ali je znao da je to nužno.

Nužda, a ne socijalizam

- Znali smo ako to ne napravimo nećemo do prvog mjeseca stabilizirati svoje financije - rekao je Petrov.

Mjesečno su na plaćama, rekao je, uštedjeli oko 100-200 tisuća kuna, a na svemu drugom milijun kuna. Iako smatra da se način štednje koji su oni primijenili na lokalnoj razini ne bi mogao primijeniti i na državnu razinu, tvrdi da je bitan princip.

Odbacuje optužbe da je uveo socijalizam jer sada svi zarađuju isto i malo.

- To nije socijalizam, to je nužda - rekao je, dodajući kako ne smatra da je kapitalist ni socijalist već čovjek koji želi nagraditi ljude za ono što naprave.

Iako je metkovsko područje najpoznatije po uzgoju mandarina, Petrov smatra da ima šanse i za investicije u drugim granama. Rekao je da su se ljudi uzgojem mandarina počeli baviti jer je sve drugo u "slavnoj pretvorbi" uništeno. Posao vraćanja duga obavljen je, rekao je, a slijedi reorganizacija. Rekao je da su predali pet ili šest projekta prema europskim fondovima.

Petrov je otkrio kako je nekad imao i vjerskih ambicija - u 14. je godini žarko želio postati franjevac. Četiri godine poslije ipak se odlučio za drugi put.

- Franjevci imaju određeni način života. Ono što sam ja shvatio tada da se neću moći pridržavati toga, jednostavno nisam građen za to - rekao je Petrov, dodajući kako je shvatio da može biti dobar vjernik a da nije svećenik.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

ŽI
Žižula
15:50 02.02.2014.

Oduševio me ovaj mladi političar! Nije prijetvoran i tako je predan ovome što radi. Kamo sreće da nas vodi više takvih - na svim razinama!

NV
novo vriijeme
14:36 02.02.2014.

Ovaj mladi političar je primjer moralnosti i profesionalnosti. Takav se traži.

SO
soparnik
15:26 02.02.2014.

Ekipi naklon do poda