dio vodstva sdp:a

Picula bi bio odličan kandidat za šefa države

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Picula bi bio odličan kandidat za šefa države
13.02.2018.
u 22:12
Piculino priznanje da se vidi u bitki za Pantovčak otvorilo je još jednu “frontu” u SDP-u.
Pogledaj originalni članak

Nakon što je europarlamentarac Tonino Picula u intervjuu Večernjem listu poručio da ozbiljno razmišlja o kandidaturi za predsjednika države, dio vodstva SDP-a našao se u novom problemu. Nije tajna da su upravo Piculu neki vodeći SDP-ovci vidjeli kao potencijalnu osobu koja bi mogla zamijeniti aktualnog šefa SDP-a Davora Bernardića uspije li se s njim postići dogovor da dobrovoljno napusti funkciju predsjednika. Međutim, Picula je u intervjuu poručio kako se dva puta do sada kandidirao za šefa SDP-a, zadnji put prije manje od godinu i pol dana te kako bi domaći stranački “Picula efekt” bio pod još većim pritiskom nego ispuhani “Schulz efekt”.

Previsoka očekivanja

– Opteretiti pojedinca previsokim očekivanjima da u jednoj konfuznoj, teškoj konstelaciji odnosa može riješiti nagomilane unutarstranačke probleme bez iskrene podrške nije produktivno – poručio je kolegama Picula.

Više kandidata iz vodstva SDP-a s kojima smo jučer razgovarali potvrdilo nam je da se s Piculom o opciji preuzimanja stranke razgovaralo i da ih je on u tim razgovorima, uz iste argumente, i odbio. Pa se sad postavlja i logično pitanje je li ekipa koja je htjela naći zamjenu Bernardiću odustala od te namjere ili su samo u potrazi za drugim kandidatom oko kojeg bi se pokušao postići kompromis.

– S obzirom na razgovore koje sam vodio s kolegama, mislim da su skloniji varijanti broj jedan, a to je da se ipak nađe drugi kandidat – kaže naš izvor. Naravno, cijeli plan, dodaje, podrazumijeva dogovor s Bernardićem u koji mnogi i dalje sumnjaju jer ostaje nejasno kako će prisiliti legalno izabranog predsjednika da odstupi dobrovoljno s pozicije šefa.

Piculino priznanje da se vidi u bitki za Pantovčak otvorilo je još jednu “frontu” u SDP-u. I to između onih koji su se nadali da bi u tu trku mogao i bivši šef SDP-a Zoran Milanović i onih koji nikako nisu htjeli da SDP stane iza Milanovića ako bi on doista i poželio biti kandidat.

Udario kontru Milanoviću

Više članova vodstva SDP-a, pa i neki koji su bili spremni lobirati za Milanovića, jučer nam je kazalo da Piculu drže odličnim kandidatom jer može zagrabiti i među one “umjerene” birače centra. Dobro, dodaju, stoji i u anketama, a posebno im se, s obzirom na stanje u SDP-u, svidjela njegova izjava da bi na te izbore išao kao SDP-ovac i da je spreman ići i na stranačke predizbore. Dakle, sve suprotno Milanoviću. 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

SD
sdpesticid
23:08 13.02.2018.

i ja sam pomislio na njega kao kandidata ali lik je s račanom htio slovencima darovati piranski zaljev. što bi tek bilo da je predsjednik države, dijelio bi teritorij rh šakom i kapom !? e nećeš !

Avatar mali322
mali322
23:06 13.02.2018.

Picula je istrošen političar, nebitan!

OO
onako_ovlaš
23:36 13.02.2018.

sdp me podsjeća na sportskog komentatora bruna kovačevića koji je nedavno rekao da čilić u skoro vrijeme može biti broj 1 u svjetskom tenisu;poznato je da su svi koji su bili broj jedan to postali uglavnom ,statistički gledano,u prvih pet godina svoje karijere,pa sad ne vidim mogućnost da ispodprosječni picula može postati broj 1 države,dakle predsjednik;u osamnaest godina aktivne političke karijere on nije dao ni naslutiti da ima neku ključnu riječ,pojam,ideju koja bi ga za to kvalificirala osim što ima neku vrstu dasadnjikave "razumnosti" kao bake koje stalno apeliraju na unuke,sinko pazi kako ovo kako ono,nemoj kasniti,polako voz et bla bla