PIRATI ZAUZELI SUPERTANKER

Piratska otmica pred nosom Pete flote

18.11.2008.
u 19:15
Pogledaj originalni članak

Svih 25 članova posade otetog supertankera, među kojima je i jedan Hrvat, osjeća se dobro, njihove su obitelji obaviještene o otmici, a vlasnik broda angažirao je tvrtku za pregovore koji traju. Potvrdilo je to Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske. Prema neslužbenim informacijama, hrvatski je pomorac iz okolice Rijeke.

MVPEI ispituje navode o posadi saudijskog supertankera

Somalski pirati zaprijetili ubijanjem talaca ako im se ne isplati otkupnina


Somalski pirati ipak neće potopiti ukrajinski brod


NATO šalje brodove na pirate u Somaliji

Pirati pokušali oteti još jedan brod kod somalijske obale

Vrijedan ulov
Posljednje informacije govore da je saudijski supertanker koji plovi pod zastavom Liberije nakon otmice usidren u somalskoj luci Harardhere, notornom piratskom uporištu, a pomorci su za trajanja pregovora odvedeni na kopno.

Ploveću grdosiju ugrabili su pirati prije dva dana kojih 450 milja od kenijske luke Mombase, što je nemalo iznenadilo dobre poznavatelje opasnih voda oko Somalije. Otmica je potpuni presedan – dogodila se u vodama koje su do jučer bile sigurne, a i brod je impresivne veličine.

Sirius Star dosad je najvrednija i najveća lovina tamošnjih pirata. Njegova je dužina impresivna – 333 metara, nosivost mu je 162,252 gross-tona, natovaren je s dva milijuna barela nafte, što je četvrtina dnevne proizvodnje Saudijske Arabije, a teret je vrijedan sto milijuna dolara.

Za usporedbu – u Sirius Star mogla bi se smjestiti čak četiri nosača aviona. Nije ni čudno da su somalski ribari u čudu gledali “najveći brod koji su ikada vidjeli” kako klizi po obzoru, a naposljetku se usidrio otprilike pet milja od luke Harardhere. Za napad na brod tih dimenzija bila je potrebna iznimna koordinacija i brojčana nadmoć pirata.

Pretpostavlja se da se udružilo nekoliko bandi, da su naoružane novim oružjem te vještije i bolje istrenirane. Nije ih zabrinjavala ni prisutnost američke Pete flote u Adenskom zaljevu.

Nema pomoći
Amerikanci ne namjeravaju poslati pomoć. U Petoj floti napominju da su upozorili kompanije da američke vojne snage ne mogu biti svugdje te apeliraju na kompanije neka istreniraju pomorce u tome što da učine ne bi li spriječili otmice.

Od početka godine somalski pirati ugrabili su više od 60 brodova. Trenutačno ih drže 11 čekajući otkupninu. Hrvatski pomorci Milo Načevski i Aldo Raimund bili su pedesetak dana u somalskom zarobljeništvu.

Pogledajte na vecernji.hr