KRVAVI ZAVRŠETAK

'Pitala sam ga kako me može tući ako govori da me voli. Kazao bi da neće više nikada. A onda bi sve krenulo iznova'

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
'Pitala sam ga kako me može tući ako govori da me voli. Kazao bi da neće više nikada. A onda bi sve krenulo iznova'
03.02.2016.
u 14:54
Zrinki Martišković sudi se zbog ubojstva Tomislava Jurišića kojeg je, prema optužnici, ubila 20. studenog 2013. tako da mu je zarila sablju u srce
Pogledaj originalni članak

– S Tomislavom  sam bila i dan prije tog događaja i puno smo pili. Cijeli smo dan pili ispred seoske gostionice i zaspali smo tek pred jutro. Planirali  smo taj dan nešto popravljati, odnosno stavljati kukuruzovinu na krov kuće. No nismo baš bili u stanju jer su nam ruke drhtale od alkohola – riječi su kojima je svoju obranu počela Zrinka Martišković.

Toj  filmskoj  umjetnici  na  zagrebačkom  Županijskom  sudu  sudi  se zbog ubojstva Tomislava Jurišića kojeg je, prema optužnici, ubila 20. studenoga 2013. tako da mu je zarila sablju u srce. I dok ona tvrdi da je riječ o prekoračenju nužne obrane, tužiteljstvo u optužnici tvrdi da je riječ o klasičnom ubojstvu kojem je prethodila prepirka, a kumovao alkohol. Zrinka Martišković detaljno je opisala što je prethodilo ubojstvu, pa je tako navela i da je toga dana s njom i Jurišićem u kući bio i jedan njihov prijatelj. Svi su zajedno pili, a nakon nekog vremena, kazala je optužena, Jurišić je s prijateljem otišao iz kuće, dok je ona zaspala.

– Probudila sam se obučena u krevetu. Bilo je oko 21 sat i vidjela sam da on nije sa mnom. Pomislila sam da je u trgovini. On je inače prema meni znao biti agresivan kada je puno pio, a posebice je puno pio nakon što je razgovarao sa svojom majkom ili bivšom suprugom, kao što je bilo toga dana. Vidjevši da ga nema, ponovo sam zaspala. Nakon nekog vremena čula sam lupanje i galamu. Ne sjećam se jesam li ja otvorila vrata, no mislim da nisam. Mislim da je on provalio. Krenuo je prema meni galameći i odmah me je napao. U  naguravanju smo se našli u susjednoj prostoriji, koja je sva bila u neredu jer smo je preuređivali. On me je neprestano psovao, a posebno me uvrijedio kada mi je rekao: “J... ti mrtvu, smrdljivu, popišanu majku u grobu!” – kazala je Zrinka Martišković. Pojasnila je da Jurišiću nije bilo prvi put da joj tako nešto kaže jer ga je prije molila da joj to ne govori. Rekla je da joj se Jurišić unio u lice, a ona ga je povukla za kosu koju je imao svezanu u rep, nakon čega ju je udario.

– Sljedeće čega se sjećam jest da ja ležim na podu, a on stoji nada mnom sa sabljom u ruci. Tu sam sablju kupila u kineskom dućanu za maskenbal i visjela je na zidu. Pomislila sam: “Gotovo je!” Sjećam se da sam pokušala uhvatiti sablju rukom za oštricu i da sam je i uhvatila. Ne znam kako se to dogodilo, no sjećam se da sam ga vidjela kako stoji i gleda u prazno, nakon čega se srušio  na bok. Pomislila sam da je to zbog pijanstva, no kada je pao, nije davao nikakve znakove života. Zabrinula sam se i uplašila. Ustala sam i počela mu masirati srce i davati mu umjetno disanje. On nije reagirao,  a  u  jednom  trenutku sam čula nešto kao hropac. Da bi mu bolje masirala  srce, podigla sam mu odjeću i tek sam tada vidjela da u predjelu prsnog koša ima posjekotinu. Pogledala sam i mačetu koju sam odbacila kada sam mu je otela i vidjela sam da je krvava. Nakon toga sam pozvala 112 – kazala je optužena.

Snimke  tog  njezina poziva preslušane su i u sudnici, a govoreći o svom odnosu s Jurišićem, kazala je da ga je upoznala 1999. te da je to bila ljubav na prvi pogled. U to vrijeme on je bio oženjen, imao je problema sa ženom oko razvoda i skrbništvom nad djetetom, a zajedno su počeli živjeti 2011. u Žejinci.

– U  početku je sve bilo idilično. Ne mogu poreći da smo konzumirali alkohol, no sve je to bilo pod nekom kontrolom. Suseljani su nas prihvatili. Istina je, smatrali su da smo čudaci, no sve je to bilo prihvatljivo. No onda je on počeo sve više i više piti i postajao je agresivan. Počeo me tući, ujutro kada bismo se probudili nakon pijanke znala bih biti sva plava po licu i tijelu. I on je ponekad bio plav. Tada bismo pokušali rekonstruirati što se dogodilo, ali nismo se sjećali. Cijela bi kuća bila porazbijana. Gledajući sada s distance, obzirom na to da dvije godine apstiniram od alkohola, mogu reći da je alkohol bio uzrok takvog ponašanja. Ipak, znala sam ga pitati, a pitala sam i samu sebe, kako me može tući ako govori da me voli i da sam mu jedina. On bi odgovorio da to više nikada neće  ponoviti, a onda bi sve kretalo iznova... Tomislav je bio ljubav mog života i užasno mi je žao što se sve to dogodilo – kazala je Zrinka Martišković.

Odgovarajući na pitanja, kazala je da je nasilje između nje i Tomislava bilo često, no da je ona samo jednom zvala policiju. Taj je put, kazala je, Tomislav bio agresivan te je htio tući njezino dijete. No kada je policija došla, i ona i Jurišić policajcima su kazali da su se porječkali te se ona ispričala policajcima jer ih je zvala. Dodala je i da se cijelo vrijeme pokušava sjetiti događaja, no to joj ne uspijeva, te da je odmah nakon uhićenja zatražila i dobila psihijatrijsku pomoć te da se od tada liječi od ovisnosti o alkoholu.

>> Svjedok: Bili su najzaljubljeniji par, no često su pili i tada su bili agresivni

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

TB
taras.buljba
15:53 03.02.2016.

kriva je rakija

SC
schwertransport
16:18 03.02.2016.

Zavrsit ce kao i Ana Magas. Ispast ce heroj!

SU
subara
07:20 04.02.2016.

mala prava glumica. opisala kao u filmu