Recite nam u anketi

PITANJE DANA Gotovo 50 gradova i općina odustalo od vatrometa: Podržavate li tu odluku?

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
PITANJE DANA Gotovo 50 gradova i općina odustalo od vatrometa: Podržavate li tu odluku?
28.12.2023.
u 10:50
Stav Prijatelja životinja dijeli sve veći broj ljudi, ali i gradova i općina. U udruzi navode da je gotovo 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa
Pogledaj originalni članak

Službeno, uporaba pirotehnike dopuštena je od 27. prosinca, no poneki pucanj čuo se i prije. Upozorili su na to i Prijatelji životinja koji podsjećaju na to da su redenici i petarde zabranjeni cijele godine te se kazne kreću od 660 do 1990 eura. U udruzi se već godinama bore protiv svih vrsta pirotehnike. I ove godine mole sve da ne koriste nikakvu pirotehniku.

"Time će dati pozitivan primjer djeci koja korištenjem pirotehnike ostaju bez prstiju i očiju, a ujedno će spasiti divlje, domaće i kućne životinje od straha i pogibelji te zaštititi okoliš. Pozitivno je ipak to da je pucnjave manje, a zabilježeno je i kažnjavanje uporabe i posjedovanja pirotehnike", napominju. 

Njihov stav, čini se, dijeli sve veći broj ljudi, ali i gradova i općina. U udruzi navode da je gotovo 50 gradova i općina odustalo od organizacije vatrometa. "Tako su dali dobar primjer svojim građanima pokazujući da se itekako može slaviti bez eksplozija", zaključuju. 

Inače, i ove godine MUP provodi akciju Mir i dobro. Cilj joj je senzibilizacija javnosti o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava te smanjenje broja ozljeda zbog nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme. MUP je pozvao na odgovornost roditelja, da upoznaju djecu s opasnostima pirotehnike, jer ozljede mogu ostaviti ozbiljne posljedice. Ističe se kako treba pratiti upute na pakiranjima pirotehničkih sredstava pri njihovu korištenju.
 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

CE
CenzuriranUskoro
11:09 28.12.2023.

Može popis gradova koji će održati vatromet da tamo dočekam kako spada 2024. u nadi da ne može gore i da svoje novce ostavim tamo.

DE
Dembelli
13:04 28.12.2023.

ZA vatromet! ukidanje petardi OK, ali ukidanje vatrometa je sramota jer to je jedna od rijetkih prilika kada su se ljudi okupljali i oduševljeno gledali! ukinuti vatromet da se džukele ne nerviraju je sramota i podilaženje manjini koja kućne ljubimce drži na pijedestalu kao bogove!

AL
albatros
13:05 28.12.2023.

dosta je terorizma ljubitelja cucaka! dajte nam vatromet da bar 10 minuta u godini uživamo!