SPAŠAVANJE NA MEDVEDNICI

Planinar se nije mogao kretati nakon uboda stršljena, ali HGSS je pohvalio njegovu reakciju

Foto: HGSS
Planinar se nije mogao kretati nakon uboda stršljena, ali HGSS je pohvalio njegovu reakciju
18.08.2020.
u 16:56
Planinar je o svom kretanju unaprijed obavijestio bližeg člana obitelji koji je u trenutku potrebe vrlo detaljno te informacije mogao prenijeti spašavateljima kojima je jedino preostalo da se upute na mjesto nesreće
Pogledaj originalni članak

Iskusni zagrebački planinar u nedjelju popodne imao je nesreću kada ga je, na klupici gdje je sjeo odmoriti, stršljen ubo u nadlakticu. Planinar se potom udaljio jer je nedaleko klupice bilo cijelo gnijezdo stršljena. Prošao je oko 200 metara kada je počeo reagirati na otrov i tada se više nije mogao kretati. 

Nazvao je suprugu koja je potom zatražila pomoć HGSS-a. Ona je i sama planinarka pa je spašavateljima dala vrlo precizne informacije o polasku i kretanju svoga supruga. Članovi HGSS-a tako su vrlo brzo ustanovili gdje se on nalazi. Kako se planinar nije više javljao na telefon, njegova je supruga kontaktirala i susjedu koja živi na obroncima Zagrebačke gore te se ona terenskim motociklom zaputila prema nesretnom planinaru.

Kada su spašavatelji stigli do unesrećenog, on je već bio bolje, a uz njega se nalazila i liječnica koja je slučajno naišla planinareći. Spašavatelji su ga transportirali niz planinu i na šumskoj ga cesti predali hitnoj medicinskoj pomoći.

- Ova je akcija spašavanja imala više elemenata koji mogu služiti za primjer u ovim teškim vremenima. Planinar je o svom kretanju unaprijed obavijestio bližeg člana obitelji koji je u trenutku potrebe vrlo detaljno te informacije mogao prenijeti spašavateljima kojima je jedino preostalo da se upute na mjesto nesreće, poručili su iz HGSS-a te pohvalili i njegovu suprugu koja je, kako kažu, vrlo staloženo i efikasno djelovala u ovoj situaciji koja je sigurno za nju bila stresna. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AN
antes
17:44 18.08.2020.

Ovo je školski primjer, kako se treba ponašati na planini. Također je školski primjer nepotpuno napisanog članka. Kao da je vojna tajna lokacija, na kojoj se je to dogodilo? Nazivi mjesta i vremena nekog događaja daju životnost priči, a ovdje je sve bezlično. Medvednica je zanimljiva planina, a u ovom članku nje nema. Tko ju ne pozna može doznati samo ime Medvednica i ništa više..

CL
Clintistvud
12:13 19.08.2020.

Bravo za spasitelje..

ZA
zagabria5
20:34 18.08.2020.

Svaki bi telefon trebao imati mogućnost jednostavnog slana pozicije putem GPS. Sada se to može preko Google Maps-a ali to je komplicirano