ZADRŽAN KREDITNI REJTING

Plenković: Ocjena S&P potvrda gospodarske i financijske stabilnosti Hrvatske

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Plenković potvrdio: Za sada nema obustave cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Plenković potvrdio: Za sada nema obustave cijepljenja AstraZenecom u Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Plenković sa suradnicima obišao područje Čučerja
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Plenković pozvao na oprez, hrvatski modelje bez lockdowna i policijskog sata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Predsjednim Vlade Andrej Plenković primio Aleksandra Čeferina
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Plenković sa suradnicima obišao područje Čučerja
23.03.2021.
u 09:42
S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.
Pogledaj originalni članak

Agencija Standard & Poor's (S&P) zadržala je kreditni rejting Hrvatske na investicijskoj razini BBB- uz zadržavanje stabilnih izgleda.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je odluku agencije Agencija Standard & Poor's, osobito u okolnostima pandemije COVID-19 kada je Vlada, suočena s nizom izazova, uspjela održati gospodarstvo i financije stabilnima, navodi se u priopćenju Vlade.

– Naša Vlada u budućnosti će koristiti sredstva iz različitih europskih fondova, uključujući Mehanizam za oporavak i otpornost, Višegodišnji financijski okvir te Fond solidarnosti Europske unije, zahvaljujući kojima će investicije biti znatan čimbenik rasta u sljedećem desetljeću – poručio je Plenković. 

Premijer Plenković podsjetio je da su napravljeni i kvalitetni iskoraci u pogledu administrativnih rasterećenja s ciljem poboljšanja poslovnog okruženja.  

U izvješću je naglašeno da je političko okruženje stabilno te da planovi ulaska u europodručje mogu potaknuti reformski zamah. Predsjednik Vlade podsjetio je da je Hrvatska u srpnju prošle godine ušla u Europski tečajni mehanizam (ERM II), što je posljednji korak prema članstvu u eurozoni.

S&P očekuje proračunski deficit od 2,9 posto BDP-a u 2021. Očekuje i početak ponovnog trenda smanjivanja javnog duga, koji bi do kraja 2024. trebao pasti ispod 80 posto BDP-a.

Istaknut je pozitivan utjecaj oporavka osobne potrošnje pod utjecajem snižavanja poreza, kao i znatan utjecaj Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta, zahvaljujući čemu je situacija na tržištu rada bolja od očekivane. 

 

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 22

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:50 23.03.2021.

Sv je to ok. Ali kako sanirati dugove u zdravstvu. Kupiti avione. Reformirati javnu upravu. Očistiti pravosuđe. Provesti regionalni preustroj države. Na lokalnim izborima uvesti preferencijalno glasovanje. Smanjiti broj zastupnika u HR Saboru. Otvoriti vrata poduzetništvu.

TH
theo
09:55 23.03.2021.

hvaliti se rastom bdp-a samom po sebi dok u svijetu svima državama on raste osim venezuele i par afričkih a u isto vrijeme nas je prestigla rumunjska, a bugarska će uskoro je jako jadno, ali sve pušite....

TH
theo
09:49 23.03.2021.

rast bdp-a je negativna stvar ako ostale usporedive države rastu brže, isto je sa kreditnim rejtingom svima drugima državama je rastao brže, bolje i više...a on je hvali samim rastim iako je bio najmanji i dalje smo najgori u EU po tome, ali kraddezeovci vam sve prodaju sve popušite po ne znam koji put...