Dobre vijesti

Plenković: 'Odluka Fitcha sjajna je poruka Hrvatskoj, još jedna kvačica kredibiliteta'

Foto: Kruno Galjar
Andrej Plenković
Foto: Kruno Galjar
Andrej Plenković
Foto: Kruno Galjar
Andrej Plenković
14.07.2022.
u 11:35
Andrej Plenković komentirao je danas povećanje kreditnog rejtinga, novog kandidata za ministra te još jednom potvrdio kako ''mi postojimo da bismo radili zakonito, a svi ostali odgovarat će za nezakonitosti kojima se bave, bez obzira na ime i prezime ili pripadnost određenoj stranci''.
Pogledaj originalni članak

''Fitch je agencija po čijem rejtingu već smo bili neko vrijeme na investicijskoj razini. Njihova odluka da noćas, praktički dan nakon što je Vijeće za ekonomske i financijske poslove pravno usvojilo tri odluke kojima Hrvatska od 1. siječnja postaje članica eurozone, na način da nas dižu na razinu BBB+ sa stabilnim izgledima, jedna je sjajna poruka Hrvatskoj, sjajna poruka, državi, sjajna poruka gospodarstvu, bankama, a naravno najviše hrvatskim građanima, dakle dobili smo još jednu kvačicu kredibiliteta i reputacije od strane agencije za kreditni rejting. Što znači i financijskih institucija i, naravno, svih onih koji žele ulagati i poslovati s Hrvatskom'', komentirao je premijer Andrej Plenković vijesti o podizanju kreditnog rejtinga Hrvatske za jednu razinu.

''Mislim da je to jako dobro, a kad to povežem i s već javno objavljenom najavom agencije Moody's, prema kojoj bi i kod njih trebali porasti za dva stupnja, trenutačno smo jednu malu stepenicu ispod investicijskog stupnja. To znači da smo sidrište ekonomske politike i svih napora koje smo napravili od 2017. godine napravili na najbolji mogući način, na dobrobit naših građana i gospodarstva. Mislim da je to jako ohrabrujuće i ja sam jako zadovoljan da smo noćas primili tu vijest'', istaknuo je. 

O novom kandidatu za ministra financija ima samo riječi hvale i siguran je u to da će ispuniti sva očekivanja. ''Siguran sam da će ministar biti spreman, Marko Primorac ozbiljan je čovjek u najboljim godinama, s mnogo energije i mnogo volje da svoje znanje uloži u dobrobit građana i gospodarstva. Smatram da će on biti veliki adut Vlade i novog tima koji imamo. I mislim  da će ga javnost vrlo brzo upoznati.''

O uhićenju u Varaždinu nema informacija, kaže, ali  ''jasno je da se treba beskompromisno boriti protiv korupcije'' i s pojačanom suradnjom s europskim institucijama. ''Mi postojimo da bismo radili zakonito, a svatko tko radi nešto nezakonito za to treba odgovarati. Nebitno je koje je njegovo ime i prezime, ni koja je stranka. Tu nemam nikakve dileme. To je načelan stav, a ja trenutačno nemam pojma o konkretnom slučaju. Institucije pravosuđa su neovisne i rade bez ikakvih pritisaka. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Krabat
Krabat
12:25 14.07.2022.

U šarmantnoj pozi, moderni poganac, najmio ga stranac, da nam metne lanac. Taj klatež, što o pravdi blebeće, on za korist tuđu laže, kleveće. A.G. Matoš

Avatar DvaDinaraDruže
DvaDinaraDruže
12:16 14.07.2022.

Majko mila, zamisli HDZ je najbolje što Hrvatska može ponuditi...

Avatar Zavratnica
Zavratnica
11:49 14.07.2022.

Briselci nas hoće uvjeriti kako su velike države željne pomoći malim državama, pa zbog toga ulaze u nadnacionalnu zajednicu? To je moguće jedino prihvatiti onima čije su mame slale email školama radi više ocjene.