Koncertom 8. svibnja do donacija za cijepljenje u siromašnijim zemljama

Plenkovićeva poruka za Vax Live u Los Angelesu: Cjepivo svima

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: FRANCIS KOKOROKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Dopremanje cjepiva u sklopu Covax programa u Gani
Foto: MONICAH MWANGI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Cijepljenje u Keniji u sklopu programa Covax
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
29.04.2021.
u 15:22
Na koncertu u Los Angelesu pojavit će se i Harry i Meghan, Joe Biden, Justin Trudeau, Emmanuel Macron, Jennifer Lopez...
Pogledaj originalni članak

Koncert Vax Live, koji bi trebao ujediniti svijet u pandemiji, podignuti svijest o cijepljenju i potaknuti svjetske čelnike, posebice onih iz bogatijih zemalja, da se više angažiraju na globalnoj razini te da osiguraju da cjepivo bude dostupno i siromašnim zemljama, održat će se 8. svibnja u Los Angelesu. Organizira ga inicijativa Global Citizen, a na popisu onih koji će nastupiti uživo pred publikom koju će činiti potpuno procijepljeni medicinski i drugi ključni radnici ili se javiti videoporukom nalaze se glazbenici poput J Lo i Foo Fightersa, glumaca poput Seana Penna, poznatih kao što su vojvode od Sussexa, Harry i Meghan, te političara: američkog predsjednika Joa Bidena, francuskog predsjednika Emmanuela Macrona te hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Donacije idu za Covax

Plenković je već snimio videoporuku koju će čuti svi koji se budu uključili u ponoć s 8. na 9. svibnja po našem vremenu u izravan prijenos događanja koja će prenositi američke televizije, a u drugim dijelovima svijeta YouTube. U poruci je premijer istaknuo kako ćemo ovu pandemiju pobijediti jedino onda kada većina svjetske populacije bude u poziciji da može primiti cjepivo te je pozdravio napore ove inicijative koju će Hrvatska nastaviti podržavati na međunarodnoj razini. Dodao je i kako je još u vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom, prošle godine, pokrenuto nekoliko inicijativa u borbi protiv ove bolesti te da će Hrvatska nastaviti koristiti sve međunarodne formate u kojima sudjelujemo kako bismo se što prije mogli vratiti normalnom funkcioniranju života.

Foto: FRANCIS KOKOROKO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Dopremanje cjepiva u sklopu Covax programa u Gani

Koncert na stadionu SoFi, Vax Live, podsjeća na velike koncerte Live Aid koji su održani 80-ih godina prošlog stoljeća, no ovoga puta donacije idu za Covax, program cijepljenja u siromašnim zemljama. Događaj će voditi Selena Gomez, a uz Jennifer Lopez, nastupit će Eddie Vedder, Foo Fighters j Baldwin i H.E.R. Iz svijeta politike, porukama će se obratiti američki predsjednik Joe Biden, potpredsjednica Kamala Harris, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau te hrvatski mu kolega Andrej Plenković.

Organizatori najavljuju da će se s raznih lokacija javljati i Ben Affleck, Chrissy Teigen, David Letterman, Gayle King, Jimmy Kimmel i Sean Penn, dok su vojvoda i vojvotkinja od Sussexa glavni pokrovitelji i predsjedatelji događanja. Inicijativa Global Citizen (Stanovnik svijeta) opisuje se kao građanski pokret čija je misija ujediniti 100 milijuna građana iz cijelog svijeta kako bi pomogli u ostvarenju vizije da se do 2030. “zajedničkim glasom” zaustavi i stane na kraj ekstremnom siromaštvu.

Na njihovoj platformi građani mogu doznati o sistemskim uzrocima ekstremnog siromaštva te poduzeti mjere u vezi s tim pitanjima, kao dio globalne zajednice posvećene trajnim promjenama. Globalna nejednakost najplastičnije se vidi u krizi koronavirusa i u provođenju cijepljenja, kad je u siječnju izašao podatak da su bogatije države – a u njih spada i Hrvatska, i koje predstavljaju samo 16 posto svjetske populacije, rezervirale za sebe više od 70 posto proizvodnje cjepiva protiv COVID-a.

Foto: MONICAH MWANGI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Cijepljenje u Keniji u sklopu programa Covax

U publici cijepljeni medicinari

– Vax Live pozvat će vlade da doniraju doze cjepiva i resurse. Kao prvi veliki glazbeni događaj na kojem će kao publika nazočiti potpuno procijepljeni medicinski djelatnici i ključni radnici, posebnom će se emisijom pozvati svjetske čelnike da do kraja godine doniraju 19 milijardi dolara, što je potrebno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za osiguravanje 1,8 milijardi doza cjepiva, testova te za troškove liječenje, a sve namijenjeno najsiromašnijim zemljama – kažu iz inicijative.

EU je najveći svjetski izvoznik cjepiva. Proizvođači iz EU kolektivno izvoze najveću količinu doza među svim članicama Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). To je postignuće dobro dokumentirano mehanizmom transparentnosti i odobrenja za izvoz cjepiva koji je Europska komisija uvela 30. siječnja 2021. U brojkama: od 30. siječnja do 19. travnja 2021. države članice EU izvezle su 136 milijuna doza u 43 odredišta, uključujući zemlje s vlastitim proizvodnim kapacitetima, visokim stopama cijepljenja i manje ozbiljnom epidemiološkom situacijom. Od 699 zahtjeva za odobrenje izvoza primljenih u to vrijeme, samo je jedan odbijen.

>> Pogledajte i ovaj video: EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.