Nesnosan smrad

U mesu pronašli novu bakteriju: 'Bilo je već u fazi truljenja!'

Foto: screenshot HRT
U mesu pronašli novu bakteriju: 'Bilo je već u fazi truljenja!'
02.01.2018.
u 12:42
Dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu pripadaju u fekalna zagađenja, odnosno – riječ je o izmetu
Pogledaj originalni članak

U svinjskim rebrima jednog domaćeg proizvođača nalazom je utvrđena štetna bakterija Mojerela, koja dosad nije primijećena na našem tržištu, a stručnjaci kažu da je zasad teško reći je li do kontaminacije došlo u vrijeme obrade ili u lancu prodaje.

Kako piše HRTDijana Čović u Plodinama je kupila komad suhih rebaraca za koji je na deklaraciji pisalo da ga je najbolje upotrijebiti do 17. prosinca. Međutim, ostala je neugodno iznenađena.

– Otvorim meso iz vakuuma i mene zaplahne takav smrad, cijela je kuhinja zasmrdjela. Imala sam već susret s pokvarenim smrdljivim mesom, ali ovo je bilo već u fazi truljenja! Mene je to toliko naljutilo da sam odlučila spremiti to meso i otići u Plodine reklamirati proizvod i pitati što nam to prodaju zašto nas truju – rekla je Dijana Čović.

Kako odgovor od trgovca nije dobila, ekipa HRT-ove emisije Potrošački kod meso je odnijela na analizu. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" najprije su proveli bakterijsku analizu, gdje su otkrivene su enterobakterije i to dva soja – seracija i mojerela. Mojerela dosad nije otkrivena u Hrvatskoj, a stručnjaci u Zavodu u mesu su je pronašli uz pomoć najnovijih metoda.

– Ta mojerela prvi put je izolirana u Americi u državi Wisconsin i tamo je prouzročila tegobe, tamo je prouzročila kod ljudi proljeve, radi se o potencijalno opasnoj bakteriji – kaže dr. sc. Ivančica Kovaček s Odjela za mikrobiološke analize na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Postojanje seracije pak stručnjacima govori da je izvor kontaminacije mesa – čovjek.

Dva soja enterobakterija koja su pronađena u mesu pripadaju među fekalna zagađenja, odnosno – riječ je o izmetu. Fekalne bakterije uzrok su smrada koji se širio iz mesa. Proizvođač Karlovački PPK tvrdi da redovito obavlja kontrole te da ne želi snositi krivnju, da su oni također nakon žalbe gospođe Čović analizirali rebra te da su testovi pokazali da je s mesom sve uredu. U upravi trgovačkog lanca Plodine, gdje je meso kupljeno, slučaj ne žele komentirati.

Pogledajte i galeriju najčešćih simptoma raka koje ne smijete ignorirati:

Foto: Thinkstock
umor, trčanje
Foto: Thinkstock
Posao
Foto: Thinkstock
Teško disanje
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
hitna pomoć
Foto: Thinkstock
bolest, gripa, temperatura
Foto: Thinkstock
doktor
lijek
Bolest

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DU
Deleted user
17:31 02.01.2018.

Analize u zavodima - posebna su priča. Ovako kada kupac ili neka udruga odnese na analizu - to je to. Ali ako firme same daju uzorke - kao npr. nazovem zavod za javno zdravstvo-laboratorij i pitam što učiniti da radi analize pitkosti vode obzirom na zagađenost naftom? Kažu; ako vam je hitno uzmite uzorke vode i donesite nam na analizu. Mi nemamo ljudi ni sredstava trenutno za to. Ja ću, ako mi je to interes, uzeti vodu koja sigurno nema nafte u sebi, donijeti im i platiti analizu koja će biti za mene (moju firmu) pozitivna. Hallo?

Avatar Celzijus
Celzijus
15:08 02.01.2018.

Svi ti trgovci već godinama uvoze iz drugih zemalja robu koja je desecima godina bila zamrznuta u sklopu robnih rezervi, pa umjesto da plate zbrinjavanje na otpad, jeftino ju prodaju budalama kakve smo mi. A državne službe šute, dozvoljava se takav uvoz i propadanje domaćih proizvođača. DO KAD??

DU
Deleted user
20:40 02.01.2018.

Pretpostavka je majka svih z . . . .!? Za mene plaćeni nadležni inspektorat mora raditi svaki dan 365 dana godišnje! Samo tako ćemo uspjeti spremiti trovanja hranom !? Zaraze hranom šire se vrlo brzo, opasne po život! Čak se psečja hrana kontrolira češće od ljudske? A porijeklo robe mnogim artiklima je nemoguć!? Ono sitno a naljepnicu najčešće je pisano samo da se zadovolji Zakon i nema veze s istinom? Recimo na suncokretovom ulju piše "60% suncokret, 40% ostalo"!? Što je to "ostalo"?