Razdor

Plomin 3: Jakovčić inzistira na plinu, Čačić gura ugljen

Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
Plomin 3: Jakovčić inzistira na plinu, Čačić gura ugljen
25.04.2012.
u 12:00
Jasno mi je da energenti moraju biti raznoliki, ali moram poštovati odluku Skupštine, kaže Jakovčić. Čačić bi ugljen jer je jeftiniji.
Pogledaj originalni članak

Nakon sukoba zbog Brijuni rivijere, još jedan razdor u Kukuriku koaliciji nastao je ovih dana između IDS-a s jedne te SDP-a i HNS-a s druge strane – zbog gradnje termoelektrane Plomin 3.

Nijemci zainteresirani

Istarski župan Ivan Jakovčić inzistira da termoelektrana, za koju su zainteresirani mnogi strani investitori, bude na plin, kako je ucrtano u prostornom planu županije. Čačić ne odustaje da termoelektrana bude na ugljen ravnajući se strategijom razvitka Hrvatske i poentirajući da je ugljen jeftiniji energent te da bi cijene električne energije bila jeftinija dobije li se na taj način.

– Riječ je o političkoj odluci, ali ona mora biti usuglašena među svim članovima Kukuriku koalicije. Već smo neslužbeno razgovarali o tome, a službeno ćemo početi pregovarati u svibnju i vidjet ćemo kako će to ići dalje. Jasno mi je da zbog opskrbe energijom moraju biti raznoliki energenti, no nama je plin prihvatljiviji. U našem planu decidirano piše da je Plomin 3 na plin, a ja kao župan moram poštovati norme i istovjetnu odluku Skupštine, koja je iznad mene – kaže Jakovčić.

Iako lokalna samouprava izdaje lokacijske dozvole, a to je jedini dokument koji nedostaje da bi počela gradnja Plomina 3, kad je riječ o nacionalnom interesu, gradnju može odobriti država, svjestan je i Jakovčić, ali podsjeća da je isto učinila HDZ-ova vlada kad se na ugljen gradio Plomin 2.

Ova je termoelektrana investicija vrijedna 5,5 milijardi kuna, a Vlada natječaj planira raspisati do kraja godine. Do tada bi trebalo obnoviti projektnu dokumentaciju.

Za ulaganje u energetiku već su navodno zainteresirani mnogi strani ulagači, a najstrastveniji je bio, prema riječima bivšeg ministra gospodarstva Đure Popijača, njemački RWE, koji je već partner HEP-u u Plominu 2.

Uvoz bi pao 10 posto

No, nedavno je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u taj sektor pozvao i ruske investitore. HEP uvozi polovicu energije za domaće tržište, a gradnjom termoelektrane Plomin 3 uvoz bi pao deset posto.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
12:17 25.04.2012.

kako si se svi za svoje privatne interese bore,nevjerojatno i to sa našim novcem kao da je njihov ,pljuc, ostavku dajte više

OD
oltar domovine
12:57 25.04.2012.

ovaj jakovcic je bogami presel u cedeke !

DU
Deleted user
13:02 25.04.2012.

Plomin na uvozni njemački ugljen, sljedeći korak gradnja nuklearke od djelova njemačkih ugašenih nuklearki... Samo naprijed Čačić!