Neželjene trudnoće

Pobačaje rade na crno ili izvan svoga grada

Pobačaje rade na crno ili izvan svoga grada
07.01.2011.
u 15:56
Svemu, nažalost, “kumuju” i roditelji, koji sa svojom djecom rijetko otvoreno razgovaraju o seksualnosti i mogućim i raspoloživim metodama kontracepcije.
Pogledaj originalni članak

Žene s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji prošle su godine obavile 198 pobačaja, od toga 33 spontana i 27 legalno induciranih. Oko 9 posto od tog broja odnosi se na maloljetne djevojke.

Ne misle na zaštitu

Kako su istodobno u bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški prijavljena 173 prekida trudnoće, od toga samo sedam namjernih, lako se dolazi do zaključka da velik broj žena legalno inducirane pobačaje rade izvan županije. Razlog za to leži u diskreciji, za koju djevojke, osobito maloljetnice, misle da će dobiti ako pobačaj obave u Zagrebu, Osijeku ili nekom drugom gradu.

– Mlade djevojke u seksualne odnose često ulaze nepromišljeno, na nagovor partnera ili zato što misle da su druge cure iz njihovog društva to već napravile. Ponekad to rade zbog želje za intimnošću i užitkom ili se pak boje da će izgubiti dečka, a često su i pod utjecajem alkohola. Međutim, najveći je problem što pritom uopće ne razmišljaju o zaštiti. Odnos onda završi neželjenom trudnoćom koja vodi prema pobačaju i nastojanjima da se to učini što dalje od roditelja – kaže Irena Jurišić, voditeljica Službe za javno zdravstvo. Razlog povećanja broja pobačaja među adolescentima većinom leži u nedostatku seksualne edukacije, koja se u školama obrađuje prilično šturo, a od stručnih se osoba može dobiti samo kod ginekologa ili u Savjetovalištu za reproduktivno zdravlje, koje mladi Brođani rijetko posjećuju.

Skup rizik

Svemu, nažalost, “kumuju” i roditelji, koji sa svojom djecom rijetko otvoreno razgovaraju o seksualnosti i metodama kontracepcije. Zbog toga je najčešće kontracepcijsko “sredstvo” na koje se mladi odlučuju prekinuti snošaj, što uopće nije sigurna metoda.

– Istraživanje koje je među brodskim maturantima provela školska medicina pokazalo je da djevojke u spolne odnose stupaju već u dobi od 15 godina. S druge strane, primarni ginekolozi, koji su ionako preopterećeni svojim normativima i velikim brojem pacijentica, u skrbi uopće ne mogu imati maloljetnice, tako da praktično imamo djevojke koje su četiri godine nepokrivene zdravstvenom zaštitom  – ističe dr. Ana Kolovrat, liječnica u brodskom Zavodu za javno zdravstvo. Prekid trudnoće koja traje do deset tjedana u hrvatskim se bolnicama može obaviti legalno i bez dozvole komisije, a dostupan je po cijeni od 1200 do 1600 kuna. Unatoč tomu, još uvijek ima djevojaka koje se, bez obzira na rizik i komplikacije koje mogu završiti i smrću, odlučuju na ilegalne pobačaje. Cijena takvih pobačaja na crnom tržištu kreće se od 3000 do čak 30.000 kuna izvan zakonskog roka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
dadada123
17:27 07.01.2011.

Najveći broj pobačaja rade ginekolozi u brodskoj bolnici, u dežurstvima, ilegalno, a legalne pobačaje ne žele raditi zbog \"prigovora savjesti\". Zato je mali broj legalnih pobačaja. Sve to jako znaju svi djelatnici Bolnice, kao i ravnatelj Tek nedavno, nakon uhićenja ginekologa u Varaždinu, smanjio se broj tako izvedenih pobačaja, i povećava broj legalnih u brodskoj bolnici.