Počela međunarodna konferencija 'Hrvatska na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji: Što smo naučili i što nas očekuje'

09.05.2006.
u 10:10
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Međunarodna konferencija "Hrvatska na putu ka punopravnom članstvu u Europskoj uniji: Što smo naučili i što nas očekuje", u organizaciji Delegacije Europske komisije u RH, počela je u utorak ujutro u Zagrebu.

U radu konferencije sudjeluju visoki dužnosnici RH i Europske komisije, uključujući hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i šefa Delegacije Europske komisije u RH Vincenta Degerta, bivši pregovarači iz novih država članica Europske unije kao i članovi akademske zajednice. Završnu riječ na jednodnevnoj konferenciji održat će premijer Ivo Sanader.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe u Hrvatskoj, Delegacija Europske komisije u RH organizirala je ovu međunarodnu konferenciju u suradnji s Institutom za međunarodne odnose (IMO) i Trans European Policy Studies Association (TEPSA). Skup je ujedno i središnji događaj Europskoga tjedna koji se u svim većim hrvatskim gradovima obilježava od 2. do 10. svibnja ove godine.

Konferencija će nastojati ponuditi odgovore na pitanja vezana uz stvarne posljedice petog proširenja Europske unije, konkretne promjene u novim državama članicama, gospodarske i političke posljedice proširenja, te njegov utjecaj na politiku Unije prema jugoistočnoj Europi.

Osim toga, sudionici konferencije raspravljat će i o utjecaju pristupanja Europskoj uniji na politički, gospodarski i socijalni proces i strukture unutar država pristupnica i država kandidatkinja, imajući u vidu posebnosti pregovora i prilagodbe.

Jedan od ciljeva rasprave jest identificirati razlikovna obilježja ulaska Hrvatske u EU u usporedbi s prethodnim državama u istom procesu, te predstaviti trenutačno stanje i glavne izazove i poteškoće u pregovaračkom procesu o pridruživanju Hrvatske Europskoj uniji.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr