Počeo seminar "strategija učenja i poučavanja o holokaustu"

27.01.2005.
u 13:29
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - U povodu obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i 60. obljetnice proboja logoraša iz Auschwitza danas je u Zagrebu počeo trodnevni seminar za učitelje i nastavnike povijesti o strategiji učenja i poučavanja o holokaustu.

Otvarajući seminar, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac istaknuo je kako učenje povijesti danas mora imati obrazovnu, ali i pozitivnu političku ulogu, čak i kada je riječ o osjetljivim ili kontroverznim pitanjima koja se poučavaju tako da se učenicima omogući cjelovito sagledavanje dostupnih povijesnih činjenica.

Podsjetio je na "sramotnu pripadnost nacizmu manjeg dijela hrvatskog naroda personaliziranom u kvislinškoj NDH", dodajući kako se najveći dio Hrvata aktivno uključio u rušenje nacizma.

"To nam je zajedničko s progresivnim dijelom čovječanstva, a današnja Hrvatska nastala je na temelju te pozitivne sastavnice", kazao je.

Shulamit Imber iz izaelskog Yad Vashema govorila je o važnosti učenja povijesti holokausta, kao i o potrebi da se bude precizan te da se povijest ne iskrivi samo da bi se prenijele moralne pouke.

Pitanje tog traumatičnog razdoblja mora se otvarati interdisciplinarno i metodično, rekla je Imber.

S tim u vezi na seminaru su istaknute smjernice za poučavanje holokausta koje nastavnicima poručuju da se ne boje pristupiti tom predmetu te da individualiziraju nastavu prevodeći statističke podatke u osobne priče, da ne koriste zastrašujuće slike i simbole da bi privukli studente i td.

Govoreći o usponu i padu Nezavisne Države Hrvatske, Ivo Goldstein, profesor sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, istaknuo je kako je nastanak NDH, odnosno vladavina ustaškog režima Ante Pavelića, bio presudan čimbenik koji je omogućio da se dogodi holokaust.

NDH je bila zločinačka, ne samo za Židove, već i za Srbe, i Rome, ali i za Hrvate, dodao je Goldstein.

William Meinecke iz američkog Holocaust Memorial Museuma govorio je o ideologiji nacizma dajući kronološki pregled holokausta s naglaskom na političke i povijesne aspekte.

Analizirao je položaj Židova u Njemačkoj, Europi i SSSR-u, getoiziranje, odvođenje u konclogore i masovna ubijanja.

Wolf Kaiser iz berlinske Kuće Konferencije u Wannseeu govorio je o Europi između 1919. i 1939. dajući preglede nacističke ideologije s posebnim naglaskom na južnu i istočnu Europu te pogled na žrtve kroz oči zločinaca.

Seminar, koji se sutra nastavlja u Jasenovcu, organizirali su Ministarsto znanosti, Zavod za školstvo, Ministarstvo kulture, Javna ustanova "Spomen-područje Jasenovac", Židovska općina Zagreb, Veleposlanstvo Države Izrael te Radna skupina za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja.

(Hina)

Pogledajte na vecernji.hr