Žrtva nasilja

Počupao me i glavu lupio u pločice, a mene su kaznili!

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
Počupao me i glavu lupio u pločice, a mene su kaznili!
25.11.2013.
u 11:56
Zaradila je i 15 dana zatvora, šest mjeseci uvjetno i psihološog tretmana, a nakon godina torture i borbe sa sustavom, mir je sa svojim djetetom napokon pronašla u Skloništu
Pogledaj originalni članak

Moj suprug, s dobrim vezama u policiji i vojsci, frustriran što kao branitelj nije ostvario neka prava, ‘iživljavao’ se na djetetu i meni. Govorio je da ne čuje dobro, da je s posebnim potrebama, iako ima sve potvrde da je normalno i zdravo dijete. Počupao me jednom za kosu i lupio glavu u pločice. Rezultat svega je da sam ja dobila 15 dana zatvora, šest mjeseci uvjetno i isto toliko psihološkog tretmana.

Zaradila sam i sedam prekršajnih prijava, kao i zabranu prilaska suprugu na pet metara, a živjeli smo u jednosobnom stanu pregrađenom ormarom – potresna je priča žene, žrtve obiteljskog nasilja, koja je sa svojim djetetom mir napokon pronašla u Skloništu.

Priveli je, a muž u stanu

No, koliko je sustav neumoljiv i nepravedan prema žrtvama, potvrđuju svjedočanstva žena ispričanih u Ženskoj grupi Korak u Karlovcu. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama predsjednica karlovačkog Koraka, kao i predstavnice Centra za žene Adela iz Siska i Udruge za zaštitu obitelji iz Rijeke upozorile su da zlostavljači često imaju veća prava nego žrtve.

– S razine postupanja institucija žrtva i zlostavljač stavljaju se u isti položaj. Takva nam ravnopravnost nije potrebna. Žene se tereti prekršajno kada se brane od nasilnika i osuđuje kada pogrdnim imenima nazivaju nasilnika koji ih godinama zlostavlja.

Nije isto braniti se i napadati – napominje predsjednica Koraka Mirjana Duduković. Ukazala je na još jedan apsurdan slučaj. Stan je bio u vlasništvu žene, dobila je skrbništvo nad djetetom i bila razvedena od supruga pola godine.

No, kada je spakirala muževe stvari i poručila mu da ode, došla je policija, privela je pod optužbom da je bila nasilna, dok je suprug ostao u stanu!

Strašna je sudbina i žene, koja je prošla Skloništa u Sisku, Karlovcu i Rijeci. Tri se puta s trogodišnjim djetetom selila zbog nasilnog muža koji ju je pratio. Kada je sud odlučio da otac mora viđati dijete, nije se bunila, poštivala je Rješenje. Trogodišnjak je kod oca i njegove obitelji trebao ostati petnaest dana. Međutim, shrvana žena već pet mjeseci čeka da joj vrate dijete. Naložena je i ovrha, ali je otac zaključao dijete i nije provedena.

Manipulacija djetetom

– Ta je obitelj učinila kazneno djelo. Policija je imala ovlasti uhititi oca. To je dijete već mjesecima izloženo psihičkom zlostavljanju i manipulaciji. Taj isti otac podnio je prijave protiv svih mogućih institucija i Skloništa. Imali smo i izvanredni nadzor, svi su se dignuli na noge. No, zašto nitko ne reagira sada kada dijete treba vratiti majci? Imamo sjajne zakone, ali uopće se ne provode – ukazuje Paula Bogović iz riječke Udruge.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ŽA
Žacoutlaw
21:41 20.12.2013.

Bilo bi vrijeme da se provjeri istinitost tvrdnji u ovom članku.

ŽA
Žacoutlaw
21:49 20.12.2013.

Nigdje ne spominjete važnije stvari.šteti se tuđem dostojanstvu i ugledu.ne bi trebalo iznositi neistine nekome na štetu bez da se prethodno provjeri.molim da se ovaj članak demantira.

ŽA
Žacoutlaw
22:35 20.12.2013.

gđa o kojoj pišete je puno vremena provela na facebooku i inače je ostavljala dijete da bi išla okolo jer su bile važnije prijateljice i da se ne spominje što još.